Політика
2 жовтня 2015
Росія пропонує зробити країни, де відбувся "держпереворот", ізгоями на світовій арені
Росія хоче закріпити декларацією, що країни, у яких було вчинено державний переворот, не можуть бути нормальними членами міжнародного співтовариства.
news-image

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю венесуельському державному телебаченню, повідомляє «Єдність» з посиланням на "Интерфакс".

Ми хочемо обговорити з усіма країнами-членами (СБ ООН) можливість ухвалення декларації, яка чітко підтвердила б принцип невтручання у внутрішні справи держави й принцип, який діє в Латинській Америці та в Африці і мовить, що країни, у яких перехід влади здійснено не конституційним чином, а шляхом державного перевороту, не можуть бути нормальними членами міжнародного співтовариства – такі способи зміни влади неприйнятні,- заявив голова МЗС РФ.
Спроби таких вільних трактувань принципу невтручання проявляються з регулярною періодичністю, у тому числі й у контексті сирійської кризи, - додав Лавров.

За його словами, ідея ухвалення декларації "користується досить широкою підтримкою, але, ясна річ, є спротив із боку тих, хто вважає себе управі не обов'язково дотримуватися своїх зобов'язань за Статутом Світової організації".

Нагадаємо, уряд Росії уперто називає український Майдан, втечу екс-президента Віктора Януковича й подальшу зміну влади в Україні "державним переворотом".

Під цим приводом Росія анексувала Крим, почала агресію на Донбасі, позбавивши Київ контролю над частиною території держави. Росія постійно втручається у справи України, проте дорікає за це США та Євросоюзу.

Зараз РФ усупереч позиції Заходу здійснює авіаудари по Сирії, пояснюючи це боротьбою з тероризмом.

Читайте також: США: Росія наносить авіаудари куди завгодно, тільки не по ІДІЛ