Політика
2 жовтня 2015
НБУ ввів у дію впроваджені РНБО санкції проти Росії
Сьогодні набирає чинності постанова Національного банку України № 654 від 01 жовтня 2015 року "Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".
news-image

Як повідомляє «Єдність», ця постанова регулює механізм виконання рішення РНБО від 2 вересня цього року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", уведеного в дію Указом Президента України від 16.09.2015 № 549/2015.

У прес-службі НБУ заявили, що види обмежувальних заходів чітко прописані у рішенні РНБО окремо до кожної особи.

Серед вказаних санкцій - блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України тощо", - зазначили у Нацбанку.

У постанові Національного банку визначили порядок реалізації банками санкцій та моніторингу їх виконання.

Відсьогодні банки, згідно з зобов'язанням НБУ, повинні надати відомость про наявність рахунків та залишки коштів на них 388 фізичних та 105 юридичних осіб, які визначили у РНБО.

Щомісяця банки повинні надавати регулятору інформацію щодо залишків коштів на цих рахунках та про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в санкційному списку, до яких застосовані певні види санкцій та на користь таких осіб.

Читайте також: Білорусь готова стати транзитною для авіаперелетів з Росії до України