Київ
2 жовтня 2015
Сьогодні у Києві відкриється виставка до 25-річчя революції на граниті (фото)
25 років тому у Києві розпочалася Революція на граніті.
news-image

Сьогодні, о 16.00, в Музеї історії Києва відкривається виставка "Майдан: Від незалежності до свободи", передає  «Єдність» із посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам’яті .

Історія Майдану Незалежності — це історія трьох Майданів, це історія нашої незалежності. Революція на граніті — це був наш перший Майдан. На виставці можна буде побачити дивовижну історію площі та країни, – зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Революція на граніті почалася 2 жовтня 1990 р. з голодування декількох десятків студентів на тодішній площі Жовтневої революції. Вона стала першим, але не останнім Майданом – початком Другої української революції – антиімперської та антирадянської. Цей мирний масовий опір, що раз у раз виникав у столиці України, став також унікальним явищем у новітній європейській і світовій історії.  

Виставка показує політичну історію українського Майдану як боротьби за повернення України до Європи: через акцію «Україна без Кучми» 2000–2001 років і Помаранчеву революцію 2004-го до Революції Гідності 2013–2014 років.

У експозиції використано матеріали: зі збірок Музею Івана Гончара, ГО «Музей Майдану», Музею Києво-Могилянської Академії, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, інформаційних агентств УНІАН та УКРІНФОРМ, Департаменту містобудування та архітектури КМДА, телеканалу ЕспресоTV, поета і барда Ігоря Жука.

Організатори виставки – Український інститут національної пам’яті, Музей історії міста Києва, Київська міська державна адміністрація, Департамент культури.

Читайте також: На виставку "Пори року в хризантемах" завітає Вахтанг Кікабідзе