Україна
8 жовтня 2015
На Дніпропетровщині пройшли масові обшуки у представників "Правого сектору" та місцевої Самооборони (відео + фото)
Соратники впевнені, що дії правоохоронців мають замовний характер.
news-image

7 жовтня відбулися обшуки у представників "Правого сектору" та місцевої Самооборони міста Павлограда, що на Дніпропетровщині, повідомляє «Єдність». Обшукали загалом близько десяти осіб, зокрема лідера осередку "Правого сектору" у Західному Донбасі Ярослава Тарасенка, а заарештували кандидата у депутати обласної ради від партії "Укроп" Сергія Тищенка.

Ухвала Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська про обшук у Тищенка датована восьмим вересня поточного року. Збройні представники правоохоронних органів приїхали з обшуком через місяць. У рішенні суду зокрема зазначається, що Сергій Тищенко може бути причетний до пограбування гаража в місті Першотравенську (Дніпропетровської області) 24 лютого 2015, а також ховати у себе зброю, маски, камуфляжну форму і вкрадені речі (побутову техніку, мобільні телефони, срібні ланцюжки).  Обшук проводила оперативна група ГУ МВС України в Дніпропетровській області.

Зранку у двір підозрюваного без попередження зайшли близько 15 збройних і в масках співробітників підрозділу міліції особливого призначення. Вони оточили будинок, почали обшук, на територію приміщення нікого не пускали й коментарі давати відмовились. Зазначили лише, що закону дотримуються, прав Тищенка та його родини не порушують. Тим часом біля подвір'я підозрюваного почали збиратися місцеві активісти, які твердили, що акція є політичною й замовною.

Дружина Сергія Тищенка розповіла, що візит опергрупи у масках й зі зброєю став для них несподіванкою. Її чоловік у момент обшуку знаходився в наручниках в одній з кімнат будинку разом з представниками опергрупи. За словами адвоката Тищенка, обшук тривав близько п'яти годин, але  оперативники так нічого і не знайшли з того, що мали намір відшукати. Втім у другій половині дня підозрюваного вивели з будинку й повезли у невідомому напрямку. За інформацією, ввечері Тищенко повернувся додому.

Соратники Сергія Тищенка запевняють, що дії правоохоронців обумовлені політичним переслідуванням головного "самооборонівця" регіону, тим більше, що він балотується до облради від партії "Укроп". Активісти стверджують, що ця замовна акція має на меті дискредитувати добровольчій рух у Західному Донбасі, і не має нічого спільного з боротьбою зі злочинністю.

Дніпропетровська обласна організація «Правого сектора» у своєму Facebook  назвала обшук і арешт активістів "замовним політичним переслідуванням ".

"Протягом свого існування Павлоградський осередок неодноразово довів, що для того аби змінити країну на краще вони здатні на все. У більшості осередок складається з бійців Добровольчого Українського Корпусу , що повернувшись з війни доклали максимум зусиль, щоб досягти перемоги у боротьбі з внутрішнім окупантом: боротьба з нарковиготовленням і наркоторгівлею, захист місцевого населення від корупційних схем, протистояння рейдерству тощо", - написали представники "ПС".

На своєму офіційному сайті ситуацію в Павлограді прокоментували в ГУ МВС України в Дніпропетровській області:

"Повідомляємо, що Управління карного розшуку ГУМВС України в Дніпропетровській області проводить в м. Павлограді комплекс оперативно-розшукових заходів в рамках розслідування низки кримінальних проваджень, відкритих за фактами тяжких та особливо тяжких злочинів. В ході проведення санкціонованих судом обшуків за місцем мешкання фігурантів затримано декілька осіб. У них вилучено вогнепальну зброю. З їх слів, деякі з них є членами громадської організації «Правий сектор». Ця інформація перевіряється. Звертаємо увагу, що проведення оперативно-розшукових заходів та затримання не мають відношення та не пов’язано з діяльністю політичної партії і громадської організації «Правий сектор».

На 9 жовтня представники місцевої Самооборони, "Правого сектора", політичних партій "Укроп" та "Самопоміч" анонсували прес-конференцію для ЗМІ, де дадуть постфактум коментарі з приводу обшуків й арешту своїх кандидатів та активістів.