Світ
13 жовтня 2015
Вихованці польських дитсадків та школярі заробляють, збираючи каштани
Дитячі садки та школи в Польщі беруть участь в акції "Збирання каштанів". Каштани купують фармацевтичні фірми.
news-image

Близько 30 дитячих садків і шкіл із польского міста Познань беруть участь в акції збору каштанів. За кілограм каштанів можна отримати від 40 до 70 грошів (від 10 до 17 євроцентів), передає «Єдність» із посиланням на Gazeta Wyborcza.

Продані каштани потрапляють у фармацевтичні фірми, які переробляють їх у т.ч. на мазь, що допомагає від варикозного розширення вен. 
Познанського каштани купують фірми навіть у Китаї.

Познань дуже активна, тому саме тут нам вдається зібрати найбільше каштанів. Найбільше зборів ми отримуємо від дитячих садків. Старші діти вже не такі активні, - відзначає Ганна Мідделвелд з фірми «ФАРМЕК», яка купує каштани по всій Польщі в рамках акції «Збирання каштанів».

На збір каштанів у дитячих садків і шкіл є час до кінця жовтня. Чим більше вони зберуть - тим вище буде ціна закупівлі. Щоб представники фірми приїхали і купили зібрані каштани, їх повинно бути не менше 500 кг. Якщо діти зберуть тонну каштанів або менше - фірма платить 40 грошів (10 євроцентів) за кілограм, якщо 2-3 тонни - 60 грошів (12 євроцентів), а за більш трьох тонн - 70 грошів (17 євроцентів).
Рекорд був встановлений саме у Великопольському воєводстві - одна з освітніх установ зібрала 9,6 тонн.
Серед найактивніших учасників «збиранні каштанів» фірма «ФАРМЕК» розігрує гойдалки та інші призи для малюків. Гроші за каштани переводяться на банківський рахунок батьківського комітету.

Гроші будуть використані на купівлю дидактичних матеріалів для дітей та на впорядкування шкільних кабінетів. У нас в коридорі стоять кошики, в які можна кидати каштани. Ми зібрали вже близько тонни, приносять і діти, і батьки. Коли гарна погода, діти зі старшої групи йдуть в парк на прогулянку і теж збирають каштани, - розповіла Магдалена Біньковська, співробітниця дитячого садка в Познані.

Вчителі та вихователі відзначають, що діти і батьки ставляться до акції позитивно.

Ми б і так збирали каштани. Діти від цього отримують задоволення! - зазначає Ізабелла, мама однієї з дівчаток, що бере участь в акції.

Не всі каштани будуть перероблені на ліки. Частина піде на корм ланям у місцевих лісах.

Читайте також: В огорожі Варшавського аеропорту зроблені отвори для любителів фото- та відеозйомки (фото)