Події
15 жовтня 2015
Справа "Яценюка в Чечні": оприлюднені свідчення "очевидців"
Українські громадяни Микола Карпюк та Станіслав Кліх, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, дали свідчення про те, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк нібито брав участь у бойових діях у Чечні в 1994 році.
news-image

Уривок з кримінальної справи, в якому наводяться дані свідчення, опублікував в Twitter адвокат Ілля Новіков, який веде справи Карпюка і Кліха, передає «Єдність».

За версією слідства, Кліх нібито особисто бачив як Яценюк в одному з боїв, переміщаючись з однієї вогневої точки на іншу, здійснив близько десяти пострілів з автомата в російських військовослужбовців.

Згідно зі свідченнями Кліха, після бою Яценюк багато спілкувався з журналістами, "позував, фотографувався, давав інтерв'ю". На території Чечні майбутній прем'єр-міністр нібито пробув до початку 1995 року, після чого через територію Грузії повернувся в Україну.

Нагадаємо, з 12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня в Грозному розглядається справа щодо двох українських громадян — Миколи Карпюка та Станіслава Кліха. Їх обох звинувачують в участі у першій чеченській війні в 1994-1995 роках, зокрема, у вбивстві російських військових. За сукупністю статей обом загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

Микола Карпюк, заступник лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша з ідеологічної роботи, був затриманий 17 березня 2014 року російськими прикордонниками в Брянській області РФ.

Викладача історії Київської транспортної академії Станіслава Кліха затримали 8 серпня 2014 р. в одному з готелів російського міста Орел. Там він зустрічався зі своєю дівчиною, в той день збирався повернутись до України, але його плани порушили співробітники поліції.

Як стверджують у листі до Європейського суду з прав людини Станіслав Кліх і Микола Карпюк, їх піддавали тортурам кілька місяців, щоб вони зізналися в тому, що від них вимагали.

Читайте також: Слідчі РФ офіційно "мають дані", що Яценюк на прізвисько "Арсен" воював у Чечні