Світ
17 жовтня 2015
В Чехії зацькували російський військовий ансамбль
У країні побачили загрозу в гастролях російського військового ансамблю імені Александрова.
news-image

У минулі роки гастролі російського військового ансамблю імені Александрова збирали в Чехії повні зали, проте тепер деякі жителі країни стали бачити в артистах в першу чергу солдат, повідомляє «Єдність».

Відомий на весь світ Академічний ансамбль пісні і танцю Російської Армії імені А.В. Александрова - або «александрівці», як артистів називають в Чехії, - довгі роки збирав повні зали глядачів в чеських містах. Однак гастролі 2015 року викликали розкол у суспільстві, повідомляє Радіо Прага. Багато чехів стали бачити в артистах насамперед військовослужбовців, провідних учасників «гібридної війни».

Противники концертів бачать в них провокацію. Зокрема, у цьому впевнений один з ініціаторів пікетів проти виступів Томаш Пешінскій.

«У наші дні вони однозначно військові, а ніяк не музиканти. Звичайно, їх виступ має певну професійну, культурну, розважальну цінність, але абсолютно не відповідає нашим часам. Ми вважаємо концерт «александрівців» провокацією. Може бути, за іншої ситуації у світі та Європі ми б сприймали їх як музикантів. Але зараз вони для нас - батальйон гібридної війни, і до їх турне ми ставимося як до військової операції », - заявив Пешінскій.

При цьому організаторів гастролей, чеських артистів, які виступають разом з ансамблем, і навіть глядачів активіст назвав «колаборантами».