Політика
23 жовтня 2015
У Венеціанській комісії стверджують, що розганяти українських суддів не можна
Венеціанська комісія винесла вердикт судовій реформі.
news-image

Як повідомляє «Єдність», Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила проект судової реформи, розроблений Конституційною комісією.

Висновки щодо проекту комісія затвердила на засіданні в п'ятницю, повідомив на своїй сторінці у Facebook представник України в цьому органі Володимир Пилипенко.

ВК в цілому позитивно оцінила прагнення української сторони щодо реформи судочинства. Позитивні відгуки експертів Венеціанської комісії отримали такі пропозиції як: позбавлення права Верховної Ради призначати суддів, скасування 5-річного випробувального терміну для молодих суддів і скасування "порушення присяги судді" в якості підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду", - написав він.

Але при цьому Венеціанська комісія виступила проти альтернативної концепції судової реформи, що передбачає звільнення всіх суддів. Цю ідею підтримує Кабмін і ряд народних депутатів.

На думку експертів з Європи, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам. Крім того, у комісії вважають, що заміна всіх суддів становить загрозу для здійснення правосуддя в державі.

ВК порадила Україні розглядати переатестацію діючих суддів як виняткову міру, а також рекомендувала у разі проведення одночасного перепризначення суддів "першої п'ятирічки" зробити для них преференції, враховуючи їх досвід, який вони отримали під час перебування на випробувальному терміні. 

Нагадаємо, у вересні проект змін до Конституції в частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена Президентом Петром Порошенко. Після цього документ був направлений на аналіз Конституційної комісії разом з альтернативною пропозицією про звільнення всіх суддів в Україні.

Читайте також: Існує 2 варіанти судової реформи: президентський та альтернативний