"Газпром" скотився з 4-го на 43-е місце в рейтингу провідних енергетичних компаній світу
"Газпром" залишив першу десятку рейтингу провідних енергетичних компаній за версією Platts.
news-image

У першій десятці з російських компаній залишилася лише «Роснефть», передає «Єдність» з посиланням на РБК.

Згідно з рейтингом Platts Top 250 Global Energy Company Rankings, перше місце в рейтингу провідних компаній вже в 11-й раз поспіль зайняла американська ExxonMobil. Друге і третє місця зайняли Chevron і Royal Dutch Shell. Найбільш високу позицію серед російських компаній займає «Роснефть» - десяте місце (торік - шосте).

У першу десятку також увійшли китайські CNOOC (4), PetroChina (7) і China Shenhua Energy Co Ltd (9), американські нафтопереробники Valero і Phillips 66, а також компанія ConocoPhillips (7).

«Газпром», який в 2014 році завдяки найбільшою прибутку серед енергетичних компаній посідав четверте місце, зараз лише 43-й. Platts пов'язує це з падінням рубля, яке викликало валютні втрати і ускладнило виплату по боргах і пролонгацію кредитних ліній.

Рейтинг провідних енергетичних компаній Platts складається на основі фінансових результатів компаній із сукупними активами понад $ 5 млрд з урахуванням показників виручки, прибутку, прибутковості і вкладеного капіталу.

Положення в рейтингу майже всіх російських енергетичних компаній погіршився. Таких компаній, як ЛУКОЙЛ, «Татнефть», «Транснефть», «Башнефть», НОВАТЕК, «РусГідро» і «Россеті». Єдина російська компанія в рейтингу, яка піднялася в порівнянні з минулим роком, - «Сургутнафтогаз» (в 2014 році вона займала 18-е місце, а згідно з новим рейтингом - 12-е). Всього в рейтингу 12 компаній з Росії, причому дві з них в торішній рейтинг не входили. Це Волзька територіальна інтегруюча компанія і «Інтер РАО».

У повідомленні Platts наголошується, що з десяти найбільш швидко зростаючих енергокомпаній Європи, Близького Сходу і Африки шостій представляють Росію. З них перше місце займає НОВАТЕК, сукупні темпи зростання за останні три роки - на рівні 26,8%.

Читайте також: Російський "Газпром" просить українців купувати у нього газ