Політика
30 жовтня 2015
Після відміни санкції Лукашенко заявив, що російська авіабаза Білорусі не потрібна
З військової точки зору розміщення російської авіабази на території Білорусі не потрібно ні білоруській, ні російській стороні.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на білоруські ЗМІ, про це заявив Олександр Лукашенко, підкресливши, що головне завдання - це не допустити дестабілізації всередині страни.

Виступаючи сьогодні на оперативному зборі командного складу Збройних Сил Білорусі, Лукашенко зазначив, що в мирний час в Білорусі є чергові сили ППО, у складі яких є і російський компонент. На аеродромі в Барановичах щодоби знаходяться білоруські екіпажі МіГ-29 і російських Су-27.

Вони зі своїм завданням з охорони держкордону в повітряному просторі справляються, в тому числі в інтересах захисту Російської Федерації, - сказав білоруський лідер. - Ми не приховуємо, що у разі розв'язування військової агресії проти Білорусі, вважай і проти Росії, буде застосоване спільне регіональне угруповання військ. А значить, крім наших Збройних Сил, за планом, це теж не секрет, в країну будуть перекинуті великі сили російської армії, у тому числі значна кількість російської авіації. Але у випадку конфлікту або назріваючого конфлікту".

За словами Лукашенка, піднятий галас щодо розміщення авіабази РФ на території Білорусі носить суто політичний характер.

Білорусі необхідно постійно вдосконалювати систему оборони країни, у тому числі і територіальну, щоб не бути втягнутою в гру м'язами західних і східних сусідів. Це не потрібно. Потрібно займатися реальною обороною, а не показною. У плані протидії сучасним викликам і загрозам треба розраховувати насамперед на власні сили. Ніхто і ніколи нас не "розгойдає", якщо ми не створимо для цього передумови. В даний час застосовуються більш витончені способи впливу, але сценарій один і той же - розвалити державу зсередини".
Читайте також: ЄС призупинив санкції проти Білорусі на 4 місяці