Події
3 листопада 2015
Суркова відсторонили від кураторства проекта "Новоросія", наступником став "спеціаліст" по Придністров'ю і Кавказу
Відсторонення головного ідеолога "Русского мира" Владислава Суркова і призначення на його місце "спеціаліста по Кавказу" Дмитра Козака свідчить про переформатування Донбасу на квазідержаву з "особливим статусом".
news-image

Про подальші перспективи проекту "Новоросія" у своєму Фейсбуці написав керівник групи "Інформаційний спротив" і нардеп Дмитро Тимчук, передає «Єдність».

На тлі «кадрової кризи» (а точніше - чисток) в "ЛНР-ДНР", підтверджується інформація про відсторонення В. Суркова від кураторства «проекту Новоросія». Його наступник - заступник голови уряду РФ Д.Козак, - повідомив нардеп.

Він нагадав головну роль Суркова як ідеолога насадження на Донбасі "Русского мира", а також кадрового забезпечення республік, фінансового підживлення з російських фондів. Проте координація між російськими силовиками та "цивільними структурами республік" була не на вищому рівні.

Д.Козак - птах дещо іншого польоту. Маючи за плечима службу в ГРУ, він перекував в юристи, ставши довіреною особою Путіна, взявся за адміністративну реформу та реформу місцевого самоврядування в РФ. На його рахунку - провалився план «врегулювання» кризи в Придністров'ї, коли Москва намагалася втюхати Кишиневу ПМР, залишивши контроль за цим регіоном за собою (той самий фінт, який Путін зараз намагається провернути з Донбасом, «повертаючи» його Україні з «особливим статусом» ), - пише Тимчук.

Проте є й успішніша сторінка в біографии Козака - він продемонстрував високу ефективність у ролі глави «особливої ​​федеральної місії по Північному Кавказу», будучи одночасно представником президента РФ по Південному федеральному округу (2004-2007 рр).

Тоді пану Козаку, головним завданням якого була боротьба з будь-якими натяками на «тероризм і сепаратизм» в регіоні, вдалося вибудувати дуже ефективну систему взаємодії між правоохоронцями та місцевою владою (насамперед Чечні - вона на той момент була у складі ЮФО), центральними російськими відомствами і спецслужбами, заодно займаючись питаннями регіонального соціально-економічного розвитку. З цим завданням Козак впорався. Навіщо всі ці вміння потрібні кандидату на нового куратора ЛНР-ДНР - нескладно здогадатися. Вони потрібні, якщо Москва ставить завданням створити на окупованій території «повноцінне» квазідержавне формування. Яке б у вигляді єдиного організму тісно "працювала" з Москвою, - зауважує Тимчук.

Нардеп додає, що все це свідчить, що проект «Новоросія» Путіним явно не закритий, він лише переформатується - і саме під "особливий статус" Донбасу.

Зірвати цей план може лише той сценарій виконання Мінських домовленостей, який зараз пропонується Києвом (вибори після виведення військ РФ і взяття під контроль держкордону), - резюмує Тимчук.
Читайте також: В "ЛНР" примусово хотіли змінити українські паспорти