Наука та технології
3 листопада 2015
Рятувати людей в авіакатастрофах зможуть спеціальні капсули
Російський вчений винайшов систему індивідуального захисту авіапасажирів.
news-image

Російський науковець Гамід Халідов пропонує вмонтувати в фюзеляж лайнера полімерні капсули, які зможуть катапультуватися разом з людьми у разі краху, передає «Єдність».  

Гамід Халідов винайшов і запатентував систему порятунку пасажирів літаків. Вона заснована на принципі відокремлюваних модулів, які вставлені в фюзеляж лайнера. За ідеєю вченого, у разі загрози краху ці блоки герметизуються і катапультуються. Кожна капсула оснащена спеціальним парашутом для м'якої посадки.  

Капсула створюється з сучасного полімерного матеріалу, завдяки чому вона не згорить і не потоне. Вага модулів складе не більше однієї-двох тонн, перевитрати палива не буде. Зараз робиться багато нових винаходів, проте для порятунку пасажирів літаків практично нічого нового так і не придумали.

Нагадаємо, що літак Airbus A321, який здійснював рейс Шарм- ель-Шейх - Санкт-Петербург, зазнав аварії 31 жовтня. Незабаром після вильоту з єгипетського аеропорту екіпаж лайнера перестав виходити на зв'язок. Повідомлялося, що літак різко знизився на 1,5 кілометра, після чого зник з екранів радарів. Перед втратою зв'язку пілот запитував дозвіл на посадку в аеропорту Каїра, повідомляють співробітники аеропорту.
Пізніше стало відомо точне місце аварії лайнера. На борту А321 знаходилося 224 людини - семеро членів екіпажу і пасажирів 217, серед яких, за непідтвердженими даними, 25 дітей. Ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії російської і радянської авіації.