Політика
6 листопада 2015
Дехто, почувши, про наші переговори з США чи ЄС, починають волати аж до Владивостока - Олександр Лукашенко
Президент Білорусі обіцяв запезпечити інтереси і Сходу, і Заходу.
news-image

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликає не зіштовхувати Білорусь ані зі Сходом, ані із Заходом. Про це він заявив сьогодні, виступаючи на церемонії складення присяги з нагоди вступу на посаду Президента Білорусі, передає «Єдність»  із посиланням на БЕЛТА.

Дехто, почувши або побачивши, що ми ведемо переговори з представниками Сполучених Штатів Америки чи Євросоюзу, починають волати аж до Владивостока: Лукашенко кудись розгортається! Як тільки побачили наші братські, теплі тенденції щодо нашої Росії, нашої рідної України, інших пострадянських республік - вже на диби стають на Заході , - зазначив Президент Білорусі.
Та не розривайте ви нас! Дайте нам спокійно жити на цьому клаптику землі! Ми забезпечимо ваші інтереси, і Сходу, і Заходу, в Білорусі. Все, чого ви хочете, ми зробимо. Тільки не розривайте нас, не зіштовхуйте нас з Росією, не зіштовхуйте нас в Росії, на Сході з Заходом, - підкреслив Олександр Лукашенко.
Ми нікуди не повертаємо! Ми хочемо жити на своїй землі. Ми хочемо, щоб життєво важливі інтереси білорусів були тут, на цьому клаптику землі. Ми ні на що, зауважте, більше не претендуємо. У нас немає життєво важливих інтересів навіть у сусідніх державах. Ми хочемо спокійною і мирного життя , - заявив Президент Білорусі.

Олександр Лукашенко зазначив, що коли білоруській стороні натякають із Заходу, щоб трималися подалі від Росії, він завжди говорить, що Білорусь не може бути далі від Росії, від України і Казахстану, тому що "ми виросли з одного кореня".

Як це можна розірвати? Так, у нас є власна точка зору, так, у нас є власні інтереси, і ми не раз це демонстрували, - сказав білоруський лідер.
Але якщо нас будуть на Сході штовхати проти Заходу, і хтось буде радіти санкціям, які Захід проти нас вводить, не дочекаєтеся! Ми будемо нормалізовувати відносини із Заходом, тому що вони теж наші сусіди. У нас є там економічні інтереси. У нас сьогодні 42% експорту в Росію, а більше 50% - до Євросоюзу. Так як ми можемо від цього відмовитися? І навіщо в цей складний і важкий час нас намагатися зіштовхнути з цієї дороги, з цього шляху багатовекторної зовнішньої політики ? Навіщо? Якщо тут залишився єдиний, у 800 км по ширині коридор, де і Схід, і Захід можуть спокійно переміщатися і співпрацювати? - сказав Олександр Лукашенко.
Вирішив Господь так, що ми знаходимося в цьому місці, у центрі Європи, на перехресті всіх доріг. І ця дорога стала сьогодні не завжди благополучною, а часто гарячою. І ми повинні бути мудрими політиками, щоб живучи в цьому бурхливому казані, не згоріти, щоб нас не зварили і не з'їли, кажучи по-народному. Тому ми будемо проводити миролюбну зовнішню політику. І ми будемо виходити з власних інтересів та інтересів наших сусідів, - підкреслив Олександр Лукашенко.
Читайте також: У Білорусі пройшла інавгурація Олександра Лукашенка