Наука та технології
13 листопада 2015
Виявлено найближчу до Землі планету, яку можна досліджувати
Так близько вивчати планету вчені будуть вперше за всю історію астрономії.
news-image

Астрономи з Гарварду і Массачусетського технологічного інституту виявили найближчу до Сонячної системи екзопланету в Чумацькому Шляху, якій було присвоєно ім'я GJ 1132b. Вона схожа на нашу планету, проте середня температура на ній набагато вище, ніж на Землі, пише The Boston Globe, передає «Є!».

Як відзначають вчені, GJ 1132b знаходиться всього в 39 світлових роках від нас (370 трлн км). Це дозволить почати досліджувати її за допомогою телескопа Hubble. На даний момент відомо, що екзопланета більше Землі приблизно в 1,2 рази, її діаметр становить близько 15 тис. км, маса на 60% більше маси нашої планети. GJ 1132b складається з заліза і скельних порід.

«Якщо уявити, що ми дізналися про цілий ліс планет, що знаходяться навколо, то ця виявлена ​​екзопланета - дерево, яке знаходиться буквально в метрі від нас. Це просто одне самотнє дерево, проте ми можемо його розглядати у всіх деталях », - розповів Закор Берта-Томпсон з Массачусетського технологічного інституту.

За його словами, «досліджуючи цей новий світ, ми зможемо дізнатися трохи більше про те, що відбувається з планетами, і трохи наблизитися до відповіді на питання - чи існує життя в нашій галактиці».

Швидше за все, на GJ 1132b, температура на якій досягає 360 градусів за Цельсієм, немає життя в звичній нам формі. Однак, за словами вчених, її близькість до Землі дозволяє вивчити екзопланету більш детально, ніж це коли-небудь було можливо.

Відкрита планета знаходиться дуже близько до свого світила, але астрофізики бачать в цьому переваги.

«Це прекрасно, що вона близько розташована до зірки, значить, вона досить яскрава, - говорить Берта-Томпсон. - І оскільки вона така яскрава, ми можемо направити на неї свої телескопи і дізнатися багато нового ».