Світ
16 листопада 2015
Саміт G20 стає вигідним для російського президента
Після терактів у Парижі з Росією прагнуть співробітництва.
news-image

16 листопада у Туреччині розпочав роботу саміт "Великої двадцятки", який набув іншого змісту у зв'язку з низкою терактів у Франції. Через терористичну загрозу в Європі, порядок денний заходу було змінено: економічні питання відійшли на другий план, за основу було взяте питання боротьби з тероризмом та угрупуванням ІДІЛ, передає «Є!» з посиланням на ТСН.

Політичні експерти зійшлись на думці, що зараз ситуація складається найвигідніше для президента Росії Володимира Путіна. Він пропонує об'єднання у боротьбі з тероризмом, таким чином знімаючи зі своєї країни дипломатичну ізоляцію, в якій Росія опинилась після анексії Криму та війні на Донбасі. Деякі політологи завчасно хвилюються, що, намагаючись разом подолати тероризм, західні партнери здадуть інтереси України на світовій арені. Втім поки на саміті йде демонстрація того, що світові лідери готові піти на поступки Путіну, але не в українському питанні.

Аналітики наголошують, що Путін вочевидь буде торгуватися, вимагаючи зняття санкцій. Адже історія демонструє, що після терактів 11 вересня у Нью-Йорку відбулося незначне потепління у стосунках між США та Росією, проте тривало воно недовго.

Втім, зазначає більшість експертів, Путін ще жодного разу не вигравав у світової спільноти. Тому очікувати, що він отримає приголомшливу перемогу й західні партнери здадуть інтереси України, не варто. Деякі аналітики їм суперечать: мовляв, більшість європейських країн вже бачать Росію своїм стратегічним партнером. 

Результати саміту G20 дозволять зробити висновки, переконані політологи.