Світ
25 листопада 2015
Американська розвдіка: "Росія може піти воювати з Туреччиною"
Росіяни можуть воювати з турецькими військовими, але на вторгнення в цю країну не підуть.
news-image

Як повідомляє «Є!», за даними американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor знищення турецькими літаками російського бомбардувальника Су-24 серйозно вплине не тільки на відносини Москви і Анкари, але й на розстановку сил у світі, а також війну в Сирії, в якій може початися новий етап.

Експерти вважають, що Москва може припинити постачання до Туреччини газу, а також почати проти неї військові операції. Втім, мова йде не про пряме російське вторгнення до Туреччини, а про сутички між силами цих країн на території Сирії.

Факт атаки проти російського літака та висловлювання Володимира Путіна свідчать про те, що найближчим часом взаємини між Анкарою і Москвою значно погіршаться, - сказано у звіті компанії . - Туреччина і Росія просто не можуть не наступати один одному на мозолі. По-перше, Туреччина розпорядженні ключами до виходу в Середземне з Чорного моря. Тому що вона контролює протоки Босфор і Дарданелли. Тому кожен раз, коли РФ відправляє свої військові, пасажирські або вантажні кораблі в західному напрямку, вона змушена співпрацювати з Туреччиною. Разом з тим, співпраця з Анкарою потрібна також НАТО: якщо сили Альянсу захочуть натиснути на слабке місце Росії в Чорному морі, Туреччина повинна дати на це свій дозвіл".

Протистояння Туреччини та Росії, яке до останнього часу сторони намагалися зам'яти за допомогою налагодження політичного діалогу та економічної співпраці, стосуються не тільки морських акваторій. Обидві країни мають частково збіжні інтереси на Балканах, Кавказі, Близькому Сході та в Центральній Азії. Турецьким владі не сподобалося, коли в 2008 році РФ вторглася в Грузію, а в 2014-му анексувала Крим. Разом з тим, Анкара надала роль посередників у врегулюванні цих питань іншим країнам. Багато в чому це зроблено тому, що частка російського газу на турецькому ринку становить 55%. Тому турецька влада не була зацікавлені в тому, щоб зіпсувати відносини з РФ і ризикувати зривом поставок енергоресурсів.

За даними Stratfor, першою зміною стане нагнітання обстановки в Сирії. Ситуація на полі бою буде дуже напруженою.

Читайте також: Турецький канал показав запис попереджень російським пілотам Су-24