Суспільство
26 листопада 2015
Жителі Донбасу показали "красу по-ДНРовськи" (ВІДЕО)
Короткометражний фільм «Краса по-ДНРовськи» режисера Саші Протяг з Маріуполя опублікований для вільного перегляду в Інтернеті.
news-image

Стрічка в напівабсурдне манері розповідає про будні і внутрішньому світі мешканки «ДНР» Тамари, передає «Є!» з посиланням на Cultprostir.

Робота над короткометражкою почалася ще в 2013-му році, і хоча, за словами режисера, концепція фільму тоді, до початку протистояння на Донбасі, була іншою, у нього вже було передчуття конфронтації і «якогось надзвичайного гонево в медіа та суспільстві».

Саша Протяг розповів історію створення фільму:

Весь матеріал був відзнятий у січні 2013 го року, але потім він почав дуже швидко набувати нові значення. На момент зйомок я ще був кілька песимістично налаштований щодо можливості створення ефективного громадянського суспільства в Україні, або принаймні в Маріуполі, і мене більше цікавили речі, що буде з ними, з нашими килимами і фотошпалерами. Тобто я відчув серйозну загрозу всім відріз і кришталю, накопиченим за радянських часів. Схоже було на те, що нікому всі ці матеріальні здобутки не знадобляться, і ніхто в цьому красу шукати не буде. Тобто те, що на заході є шульцівськими таємницею і містерією, то на сході - тільки потворність і недокоммунізірованная гидоту. За об'єктами (які я, до речі знімав в будинку людини, яка з самого початку повністю підтримував Україну і проєвропейський вектор розвитку країни), я почав бачити певний біографічний екстракт жителя Східної України - набір стереотипів і фейків, які можна було спробувати якось цікаво деконструювати у відео.

Над фільмом також працювали вихідці з Донбасу композитор Павло Павлосюк, поетеса і перформанс-артистка Юлія Фінтіктікова, чий голос звучить за кадром, та інші. Звукова доріжка частково записувалася в Skype з території Росії, де Фінтіктікова перебувала деякий час після втечі з охопленого війною Донбасу.

Читайте також: У "ДНР" заявляють, що члени їхнього "громадського руху" є невиїзними до України