Під найвідомішою картиною "Мона Ліза" виявили ще один портрет
Під найвідомішою картиною Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" ("Джоконда") французький вчений Паскаль Котт виявив ще один портрет.
news-image

Паскаль Котт використовував унікальну фотокамеру для вивчення картини і витратив більше 10 років на аналіз даних, повідомляє «Є!» з посиланням на ВВС. 

Реконструкція, проведена вченим, показує інший портрет - на ньому модель дивиться в бік, у неї немає знаменитого прямого загадкового погляду, як на полотні, що знаходиться в Луврі. Крім того, на прихованій картині немає і загадковою посмішки, яка інтригує шанувальників мистецтва більше 500 років, йдеться в статті.

Останні півстоліття "Мона Ліза" піддається різним науковим експериментам. Найостанніші з них включали використання інфрачервоного і мультиспектрального сканування. Паскаль Котт заявляє, що його апаратура може вивчити полотно набагато глибше.

Тепер ми можемо в точності проаналізувати, що саме відбувається всередині шарів фарби і" зняти "шари картини Ми можемо відновити хронологію створення полотна, - цитує ВВС французького мистецтвознавця.

Не всі вчені згодні з висновками, до яких прийшов Паскаль Котт. У той час як одні кажуть, що відкриття мистецтвознавця є "історією століття" і тепер зі знаменитою "Джокондою" доведеться попрощатися, інші заявляють, що "Мона Ліза" назавжди залишається "Моною Лізою".

Лувр відмовився прокоментувати подібні заяви Паскаля Котта, йдеться в статті.

Читайте також: Італійські вчені сподіваються, що знайшли останки Мони Лізи