Суспільство
14 грудня 2015
За багатовікову історію Криму Москва контролювала цю землю лише 171 рік - історик
Історичні факти розвінчують міфи про "російський" Крим.
news-image

Москва контролювала кримську землю лише 171 рік. Про це розповів під час лекції у Національному музеї історії України історик Українського інституту національної пам'яті, к.і.н. Сергій Громенко, передає «Є!» із посиланням на УІНП.

Послухати про історію півострова в Національному музеї історії України в Києві зібралося понад півсотні людей.  

У першій частині лекції історик проаналізував етнічний склад населення Криму за період з 1783-го по 2014-й рік. Російське населення кількісно переважило кримськотатарське лише після 1917-го року. За багатовікову історію півострова Москва контролювала цю землю лише 171 рік.

Справжня причина виселення кримських татар в тому, що Сталін готувався до війни з Туреччиною. Тому з Кавказу були депортовані тюркські мусульманські народи, з Криму – кримські татари. Крим і Кавказ повинні були стати двома головними театрами бойових дій. У 1944 році ця війна мало не почалася. Але не встигли. А коли в другій половині 1940-х років повернулися до ідеї війни з Туреччиною, остання незабаром вступила в НАТО (1952 рік -ред.), і флот США охороняв її береги.Так війна з Туреччиною не розпочалася, але тили були зачищені, - зазначив Сергій Громенко.

Лекція відбулася в рамках проекту "Відкрита школа історії". Це спільний проект ГО "Патріотичні ініціативи" та інтернет-порталу "Likбез. Історичний фронт". 

Читайте також: Джемілєв назвав головну причину відновлення електропостачання до Криму