Події
16 грудня 2015
Україна вимагає від РФ повернути вкрадені в Чорному морі бурові установки
У МЗС України назвали дії Росії зухвалими.
news-image

Як повідомляє «Є!», в українському МЗС підкреслили, що переміщення російською стороною двох самопідйомних бурових установок і нафтовидобувної платформи "Таврида" в Чорному морі черговим епізодом пограбування майна та природних ресурсів України.

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке обурення у зв’язку з міжнародно-протиправними діями Російської Федерації, в черговий раз спрямованими на порушення суверенних прав України як прибережної держави на розвідку та розробку природних ресурсів у її територіальному морі та на континентальному шельфі, гарантованих Конвенцією ООН з морського права. Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 та нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна і природних ресурсів, що скоюється державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", – зазначили у відомстві.

У МЗС кажуть, що таке діяння Росії "яке поповнило перелік доказів загарбницької поведінки РФ та її нехтування міжнародним правом, свідчить також про порушення Росією своїх зобов'язань як держави-окупанта, зокрема в частині забезпечення недоторканості права власності".

То ж дипломати кажуть, що дії РФ кваліфіковані як міжнародно-протиправні діяння, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключною економічною зоною та континентальним шельфом у Чорному та Азовському морях. Тому Київ закликає Росію повернути у користування та володіння майно, яке належить Україні.

Читайте також: Аваков повідомив, що в результаті спецоперації у правоохоронців з'явилася частина особистого архіву "сім'ї" Януковича