Політика
18 грудня 2015
США стали на бік Саакашвілі в його конфлікті з Аваковим
Представники США вважають, що такий конфлікт свідчить про незрілість української політики.
news-image

Директор Євразійського центру в аналітичному центрі Atlantic Council колишній посол США в Україні Джон Гербст пояснив, у чому полягає конфлікт між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і главою одеської ОДА Михайлом Саакашвілі, передає «Є!» з посиланням на "Апостроф".

Про це Гербст розповів в інтерв'ю Голосу Америки.

У разі пана Авакова - ще щось, що намагався зробити пан Саакашвілі, завдало б значного удару по корупції в Одесі. Він взяв на роботу висококваліфікованого начальника поліції з Грузії. Традиційно, обласний начальник поліції має 6-8 секторів відповідальності, один з яких - боротьба з корупцією. Пан Аваков забрав у начальника поліції в Одесі інструменти боротьби з корупцією. Це позбавило пана Саакашвілі можливості боротися з корупцією в цій галузі. І звичайно, це прямо суперечить принципу, який використовував пан Яценюк, щоб зупинити реформу митниці в Одесі, - заявив Гербст.

За його словами, це означає, що два чиновники в Києві зробили можливою корупцію в Одесі.

Гербст також зазначив, що скандал за участю Саакашвілі, Авакова і Яценюка під час засідання Ради реформ "показує, що в українській політиці дуже сильно проглядається елемент незрілості, в тому числі і на найвищому рівні".

Він підкреслив, що незважаючи на те, що Саакашвілі схильний до авторитаризму, він в Грузії впровадив реальні реформи, і це його головна відмінність від колишнього українського президента Віктора Ющенка.

Нагадаємо, між Аваковим і Саакашвілі виникла публічна перепалка на засіданні ради реформ, в результаті якої глава МВС запустив у губернатора Одеської області склянкою з водою.

Читайте також: Аваков збирається судитися з Саакашвілі