Суспільство
21 грудня 2015
В Україні можуть ввести абонплату за газ
З квітня 2016 р українцям можуть додати щомісячну абонплату за користування газмережею, причому незалежно від кількості спожитого газу.
news-image

Про таку ініціативу заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, пише «Є!» з посиланням на "Сегодня".

За розрахунками робочої групи відомства, абонплата за доступ до "труби" складе 17 грн / міс. при наявності тільки газплити і 29 грн / міс. - за плиту і газовий котел.

Але при цьому обіцяють, що з ціни газу приберуть складову "на перекачування": за даними НКРЕ, вона дорівнює 10,4% від "літньою" Ціни (. 7,2 грн / куб м), або 75 коп. Тобто газ має подешевшати до 2,85 грн / куб. м взимку (зараз 3,6 грн) і до 6,45 грн влітку.

Як роз'яснив директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, абонплата передбачена законом про ринок газу, який набрав чинності в жовтні: 

Абонплата - європейська практика Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом (зараз 200 куб м коштують 720 . грн, а з абонплатою буде 599 грн) Але вдарить по кишені власників газпліт, що не мають лічильників :. їм доведеться платити в місяць не 21 грн / чол, а 38 грн.


Раніше стало відомо, що з квітня 2016 українські споживачі платитимуть за газ за двома договорами: щомісячні фіксовані суми "за доступ до потужності" на користь розподільної компанії (облгазу), а також вартість відібраного об'єму газу на користь компанії-постачальника (синхронно споживанню).

Читайте також: Україна зробила черговий внесок РФ за газ