Світ
17 січня 2016
США та ЄС зняли санкції з Ірану
До цього досягнення країна йшла з 2003 року.
news-image

З 16 січня з Ірану, що виконує зобов'язання по Спільному всеосяжному плану дій щодо ядерної програми, знімаються всі міжнародні та односторонні санкції, заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні на прес-конференції за підсумками переговорів у Відні, передає ТАСС, пише «Є!».

Держсекретар США Джон Керрі підтвердив, що Іран виконав усі необхідні умови угоди з розробки атома, а тому пов'язані зі зняттям санкцій зобов'язання Вашингтона набирають чинності. Президент Сполучених Штатів Барак Обама вже підписав відповідні укази.

Глава МАГАТЕ Юкія Амано підтвердив виконання Іраном зобов'язань, йдеться в його заяві, опублікованій на сайті організації.

"Сьогодні я опублікував доповідь, яка підтверджує, що Іран завершив необхідні кроки", - заявив Амано.
"Тепер відносини між МАГАТЕ і Іраном входять у нову фазу. Це дуже важливий день для всієї світової спільноти. Я вітаю всіх людей, які допомогли зробити це реальністю, особливо групу країн так званої великої шістки, Іран і керівництво МАГАТЕ. Ми пройшли великий шлях з 2003 року, було зроблено багато роботи. Однак втілення сьогоднішніх досягнень в реальність потребуватиме не менших зусиль ", - додав глава організації.

Президент Ірану Хассан Рухані у своєму Twitter звернувся до нації, привітавши своїх співгромадян з цим досягненням.

"Я дякую богу і схиляюся перед терпінням іранської нації. Вітаю всіх з цією знаменною перемогою!", - заявив глава держави.