Міжнародна федерація грамзаписів назвала найуспішніших виконавців 2015 року
Основним критерієм відбору в щорічному рейтингу є загальний обсяг продажів аудіозаписів.
news-image

Всесвітньо відома британська співачка Адель була визнана найуспішнішою виконавицею минулого року за версією Міжнародної федерації грамзапісів (IFPI). Про це повідомила в понеділок газета The Guardian, передає «Є!».

Друге місце дісталося виконавцеві з Великобританії - Еду Ширану. Третю позицію зайняла американська співачка Тейлор Свіфт, яка в минулому році очолювала цей рейтинг.

Основним критерієм відбору в щорічному рейтингу цієї організації є загальний обсяг продажів аудіозаписів як на фізичних носіях, так і в цифровому форматі, а також кількість прослуховувань на основних стрімінг-сервісах.
За минулий рік ім'я Адель було пов'язано відразу з декількома рекордами. Так, її пісня Hello, що вийшла 22 жовтня, протягом 12 годин піднялася на першу позицію в чартах iTunes у 85 країнах, а відповідний кліп зібрав 1 мільярд переглядів на відеохостингу Youtube всього за 87 днів. Для порівняння: колишній рекорд встановив південнокорейський виконавець PSY, найвідоміший його кліп Gangnam Style досяг позначки 1 млрд переглядів за 158 днів.

Не менш важливим досягненням співачки став і її третій студійний альбом "25", випущений 20 листопада. За перший тиждень після виходу він встановив рекорд продажів в рідній для Адель Великобританії, де його придбали більше 800 тис. слухачів. У той же час в США вже за перші п'ять днів продажів він розійшовся тиражем в 2,8 млн екземплярів. В цілому, за даними сервісу Nielsen SoundScan, в Сполучених Штатах було продано 8 млн копій альбому.
Глава IFPI Френсіс Мур назвав альбом "25" "глобальної сенсацією 2015 року", охарактеризувавши досягнення Адель як "просто феноменальні".
Подібний успіх співачки, на думку музичних критиків, не став несподіванкою, враховуючи попередні її досягнення. Вона є лауреатом десяти премій "Греммі", п'яти Brit Awards, а також премій "Золотий глобус" і "Оскар". Останні були вручені за композицію Skyfall, що стала саундтреком до однойменного 23-му фільму "бондіани".