Війна
12 лютого 2016
Не Україна, а ОБСЄ буде контролювати кордон з РФ - МЗС
Україна пропонує механізм контролю над кордоном на Донбасі за участю ОБСЄ, який дозволить провести чесні вибори на окупованих територіях.
news-image

Про це в інтерв'ю "Європейської правді" заявив керівник апарату МЗС Вадим Пристайко, який відповідає за переговори в Нормандські форматі про мирне врегулювання на Донбасі.

Якщо ми пообіцяли, що проведемо вибори, внесемо конституційні зміни, не ініціюватимемо військові дії, як би нам не хотілося повернути назад свою землю - ми повинні виконати це. Але залишається відкритим питання, яким чином виконувати Мінські домовленості, - сказав Пристайко.

Він нагадав, що Мінські домовленості передбачають, що Україна отримує контроль над своєю частиною кордону в кінці мирного процесу.

Так, це прикро чути, це проти всякої логіки, але що поробиш. В той же час, може ж бути інший механізм контролю над кордоном, який дозволить провести чесні вибори. Нехай місія ОБСЄ отримає можливість дістатися до кордону і контролювати її. Це - той компромісний шлях, якого ми зараз вимагаємо, і я не бачу проблем для його реалізації, - зазначив він.

Пристайко підкреслив, що у ОБСЄ вже є мандат на всю територію України, а значить, це включає кордон з Росією тих територій, які контролюють так звані "ЛНР" і "ДНР".

Тому ОБСЄ, виконуючи свій мандат, здатна вийти на кордон, щоб підтвердити, що більше російські найманці її не перетинають, - додав він.
Читайте також: Путін та Меркель обговорили питання проведення виборів на Донбасі