Події
18 лютого 2016
У Росії за «ображання патріотичних почуттів» штрафуватимуть до півмільйона рублів
До покарання за ображання з міркувань релігійної ненависті в уряді РФ пропонують додати й "ображання патріотичних почуттів громадян".
news-image

Про це пише «Є!» з посиланням на російський «Коммерсант».

Покарання за хуліганство з мотивів релігійної ненависті, а також образи і порушення прав учнів на цьому грунті можуть вперше з'явитися в Кодексі про адміністративні правопорушення (КпАП). У Громадській палаті РФ пропонують штрафувати на суму до 500 тис. руб. за ці діяння, а заодно поставити в один ряд з нападками на віруючих "образу патріотичних почуттів громадян".

Проте експерти називають норми про патріотизм суперечать юридичною логікою, не розуміючи, як дільничні будуть вимірювати "глибину любові до батьківщини".

Що підпадає під це визначення, розшифровано не було, зазначає видання. За інформацією видання, протоієрей Всеволод Чаплін сказав, що захисту потребують не тільки патріотичні почуття, а й символіка. Після цього він, як пише газета, пустився в міркування про те, що символи - серп і молот - варто оберігати від наруги, а емблему партії КПРФ - немає.

Якщо зміни будуть внесені, то за образу «за мотивами релігійної і міжнаціональної ненависті» будуть штрафувати громадян до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і юросіб до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За дрібне хуліганство "з порушенням національних і релігійних прав громадян» пропонують штрафувати до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або накладати адміністративний арешт на 15 діб.

Порушення на релігійному грунті пропонують вважати обтяжуючою обставиною. За словами глави КОМІСІЇ Громадської палати з гармонізації міжнаціональних і міжрелігійних відносин Йосипа Діскіна, так «буде покладено край суперечкам щодо двушечкі». Він пояснив, що мова йде про акції Pussy Riot (учасниці групи були засуджені в 2012 році на два роки колонії за акцію в Храмі Христа спасителя).

Інша ініціатива передбачає карати за обмеження прав учнів на безкоштовну освіту за релігійними мотивами штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автори змін до КпАП також пропонують законодавчо охороняти «об'єкти, пов'язані з морально-патріотичними почуттями громадян», таким же чином, як історичні будівлі та пам'ятники, а за їх псування карати штрафами до п'яти млн рублів. При цьому список об'єктів запропоновано скласти владі.

Читайте також: У Росії працівники МВС образились на два народних прислів'я