Війна
18 лютого 2016
Муженко назвав помилки ЗСУ під час виходу з Дебальцевого
Під час подій у Дебальцевому керівництво сектору припустилося кількох помилок, визнав начальник генштабу Віктор Муженко.
news-image

 

Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді", пише «Є!».

"Багато факторів впливало на ситуацію. Не завжди приймалися адекватні рішення… Наприклад, я заборонив керівництву сектора розподіляти батальйонно-тактичну групу 30 бригади на окремі дрібні підрозділи і малими групами відправляти їх на опорні пункти. Бувало, що на одному опорнику знаходилися військовослужбовці двох-трьох різних підрозділів. А це ускладнює управління", - зазначив він.

Муженко зазначив, що під контроль не були взяті панівні висоти. 

"А це дало б нам більш широкий огляд місцевості і можливість відповідно реагувати на ті чи інші загрози. Це стосувалося і висот в районі Логвинового, річки Карапулька, там знаходяться населені пункти Велике Калинове, Мале Калинове", - додав він.

"Ще одна помилка – відмова сектору виконати моє завдання і зруйнувати переходи через річку Карапульку. Тільки одна група виконала. Решта переправ лишилися – групи були відкликані сектором. Це дало можливість бойовикам пізніше здійснити маневр, в тому числі й перекинути танки", - зазначив Муженко.

Водночас він зауважив, що до загострення бачили помилки, "і був ряд відповідних розпоряджень, є актування відповідних матеріалів, де вказані недоліки, рекомендації давали, давали засоби посилення". 

"Але маю зауважити, що підозр у тому, що нам дається необ'єктивна інформація – до загострення не було", - наголосив він.

Муженко зазначив, що під час планування операції із виведення українських сил з Дебальцевського плацдарму, тодішній керівник "Донбасу" Семен Семенченко поширив інформацію про маршрути.

"В районі 23:30 17 лютого мені передзвонив президент України і каже: "Я тобі зачитаю деякі тези, ти мені скажеш, це схоже на наш план виводу?" І зачитав. Я говорю: "Так. Фактично один до одного, по напрямках. А звідки це?" – "А, це на Facebook". Тоді я вийшов на командира 128 бригади Шаптала, і нам довелося змінювати маршрути", - розповів Муженко. 

"Буквально нещодавно ми хотіли перевірити цей пост, але він (Семенченко) його змінив. Але це не поодинокий випадок. Я думаю, що оприлюднення шляхів виходу може бути об'єктом дослідження військової прокуратури, кримінального провадження", - сказав Муженко.

Нагадаємо, бої за Дебальцеве проходили з кінця липня 2014 року по лютий 2015 року, в результаті яких великий залізничний вузол перейшов під контроль бойовиків. За матеріалами доповіді російського опозиціонера Бориса Нємцова "Путін. Війна", ключову роль у військових успіхах терористів відіграло вторгнення російських військових.