Суспільство
21 лютого 2016
Завтра журналістів познайомлять з документами, в яких йдеться про співпрацю екс-президента Польщі зі спецслужбами
В архіві ІНП вчені і журналісти можуть ознайомитися з документами, що стосуються агента «Болека» і мають зв'язок з Лехом Валенсою.
news-image

Директор польського Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський заявив, що перша партія документів, конфіскованих в будинку генерала Кищака, відправлена ​​в архіви інституту, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Йдеться, зокрема, про документи секретного співробітника під псевдонімом «Болек», що стосуються Леха Валенси. Оскільки документи вже в архіві, з 12 години 22 лютого з ними зможуть ознайомитися вчені і журналісти.

19 лютого прокурор почав роботу над іншими документами, конфіскованими у будинку генерала Кищака. Після необхідних процедур вони також відправляться в архів ІНП.

Відзначимо, що 20 лютого Лех Валенса заявив, що підписав документи, що стосуються співпраці зі спецслужбами, але не доносив і не брав грошей. Він також закликав винуватця ситуації підтримати його версію.

Нагадаємо, що 18 лютого директор польського Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський заявив про те, що знайдений документ про співпрацю таємного агента «Болека» зі службою безпеки ПНР, підписаний Лехом Валенсою. Документ був конфіскований в будинку вдови генерала Чеслава Кищака - глави МВС часів ПНР, який помер в листопаді 2015 року. У квартирі відбувся обшук, в результаті якого було конфісковано 6 пакетів документів, в одному з яких містяться матеріали, що стосуються секретного співробітника «Болека».

Також нагадаємо, що ряд польських істориків запевняють, що лідер руху «Солідарність» і пізніше президент Польщі Лех Валенса за часів ПНР співпрацював зі Службами безпеки.

Валенса спростовує таку думку і підкреслює, що готовий довести це в суді.

У 2000 році Люстраційний суд визнав правдивим заяву Леха Валенси про те, що він не співпрацював зі Службою безпеки ПНР. Суд постановив, що служби фальсифікували документи, що стосуються Валенси.

Читайте також: Екс-президент Польщі закликав працівника СБ підтвердити, що він не співпрацював зі спецслужбами