Росіяни несуть свої гроші до білоруських банків
У білоруському "Альфа-банку" повідомили про значне зростання активності росіян щодо розміщення валютних вкладів.
news-image

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на газету «Коммерсант».

В "Альфа-банку" фіксують сплеск інтересу до розміщення коштів росіянами. В основному вклади в доларах та євро. У банку розповіли, що з листопада 2015 року по січень 2016 року приріст депозитів клієнтів-росіян досяг 17% проти 9% за минулі 9 місяців.

Така ж ситуація відбувається і в інших дочірніх структурах російських банків. У дочірньому банку російського "Газпромбанку" "Бєлгазпромбанку" повідомили, що приріст розміщених росіянами коштів в банку за останні 3 місяці склав 30%, при загальному прирості портфеля по банку в 18%. Зростання обсягів депозитів від нерезидентів з другої половини 2015 року підтвердили і в дочірній структурі російського Ощадбанку - БПС-Ощадбанку. Там зафіксували помірне зростання на постійній основі з другої половини 2015 року. Білоруська «дочка» ВТБ є винятком. Там аналіз відкритих вкладів росіян не виявив значних змін в порівнянні з даними попередніх років. Однак цей банк історично розвивався як корпоративний, частка коштів громадян в структурі зобов'язань банку становить близько 2%.

Як зазначає видання, причиною зростання інтересу росіян до вкладів в білоруських банках є велика прибутковість депозитів у валюті в порівнянні з їх російськими материнськими структурами.

Якщо в першій половині року російські банки пропонували зіставні ставки після різкого підвищення ключової ставки ЦБ, то до кінця 2015 року прибутковість по валютних внесках в Росії істотно знизилася слідом за ключовою ставкою. У той же час в Білорусії ставки збереглися на високому рівні, - повідомив співрозмовник «Коммерсанта».
Читайте також: Швейцарські банки масово закривають рахунки російських клієнтів