Україна
29 березня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Звільнення Шокіна

Рада дала згоду на звільнення Шокіна з посади Генпрокурора. За дане рішення за основу і в цілому проголосували 289 народних депутатів.

Перед голосуванням за відставку Шокіна з трибуни парламенту виступив народний депутат від "Самопоміч" Єгор Соболєв, який заявив, що його фракція одноголосно підтримає відставку чинного генпрокурора. Він також закликав колег-депутатів зробити те ж саме.

Депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Леонід Ємець, виступаючи з трибуни парламенту зазначив, що його фракція також підтримає відставку Шокіна з посади Генпрокурора.

Звільнення Сакварелідзе

Давид Сакварелідзе звільнений з посади заступника генерального прокурора - прокурора Одеської області. Як повідомляє ГПУ, в Генеральну прокуратуру останнім часом неодноразово надходили колективні депутатські звернення та запити щодо невідповідності вимогам статей 8 і 15 закону "Про прокуратуру" встановленої в структурі і штатному розписі посади заступника генпрокурора - прокурора Одеської області, яку займав Сакварелідзе.

Генеральний прокурор Віктор Шокін привів у відповідність до вимог закону "Про прокуратуру" структуру і штатний розклад органів прокуратури шляхом видання наказу про ліквідацію посади заступника генпрокурора - прокурора Одеської області з одночасним введенням посади прокурора Одеської області. Виконання обов'язків прокурора Одеської області покладено на першого заступника прокурора цієї області Олега Жученко.

Європа дасть Україні кредит в 400 мільйонів євро.

Міністерство фінансів України залучило у Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) кредит у розмірі 400 млн євро на реалізацію проектів розвитку комерційних банків, підприємств малого та середнього бізнесу. Про це йдеться в повідомленні, розміщеному в офіційній пресі.

Як зазначається, участь в програмі розподілу коштів можуть взяти малі і середні підприємства з чисельністю найманого персоналу до 250 чоловік, в установи із середньою капіталізацією з чисельністю персоналу до 3000 чоловік, а також підприємства з чисельністю понад 3000 осіб. Розмір кредитів, на які можуть претендувати компанії, - від 25 млн євро (для малих і середніх підприємств) до 50 млн євро для компаній з кількістю співробітників більше 3000 чоловік. При цьому проекти повинні відповідати вимогам Європейського інвестбанку. Агентом Мінфіну в частині розподілу коштів виступає державний Укрексімбанк. Також Укрексімбанк буде надавати допомогу учасникам програми.

 СБУ залучать до контррозвідувальної роботи

Верховна Рада України дозволила підрозділам забезпечення внутрішньої та власної безпеки Державної прикордонної служби України займатися контррозвідувальної діяльністю. Відповідний проект закону №3483 у другому читанні підтримали 229 нардепів. Так, у пояснювальній записці зазначається, що посилити позиції України на кордоні можна, в тому числі за рахунок залучення до контррозвідувальної роботи (за погодженням і в координації зі Службою безпеки України) підрозділів забезпечення внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби.

Зазначені заходи дозволять органам Служби безпеки України перерозподілити свої сили на пріоритетних напрямках діяльності та отримувати від підрозділів забезпечення внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби України первинні результати контррозвідувальної пошуку для аналізу, документування та подальшої їх реалізації, - йдеться в записці.

Відзначимо, що СБУ підтримала зазначену ініціативу. Підкреслимо, що в ході підготовки законопроекту до другого читання в нього не було внесено правки.

 Дві фракції можуть створити коаліцію, якщо їх склад поповнять позафракційні нардепи

Коаліцію у Верховній Раді України можуть сформувати фракції "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" за рахунок їх розширення. Про це повідомила заступник голови фракції НФ Вікторія Сюмар.

"Це не ідеальний варіант, але він цілком можливий. Якщо сьогодні позафракційні депутати вирішать вступити у фракцію БПП, то, звичайно, тоді у нас номінально буде 226", - зазначила Сюмар.

Вона також зазначила, що "Народний фронт" ще не розглядав такий варіант, але допустила, що якщо коаліцію сформують дві фракції, то всі рішення важко буде приймати.

"Я б не виключала продовження переговорів як з" Батьківщиною ", так і з Олегом Ляшко. Найбільше здивування для мене - це позиція фракції "Самопоміч". Треба розуміти, що ситуація в країні критична і "ні" треба чимось обґрунтовувати. Може тому, що я вважаю цю фракцію кращої фракцією в коаліції", - додала Сюмар.

Автор: Мішель Арманд