Світ
8 квітня 2016
У Фінляндії на АЕС стався витік радіоактивних речовин
Виробництво електроенергії буде припинено на час ремонтних робіт.
news-image

У Фінляндії на АЕС "Олкілуото", розташованій на узбережжі Ботнічної затоки Балтійського моря на однойменному острові, була знайдена паливна несправність. У першому блоці АЕС виявлено витік радіоактивних речовин в реакторну воду, передають журналісти телерадіокомпанії YLE, передає «Є!».

У місцевому Центрі ядерної та радіаційної безпеки (STUK) вже запевнили жителів країни в тому, що загрози для навколишнього середовища наслідки інциденту не матимуть. Начальник відділу Мікко Косонь назвав ситуацію неприємною, але не надто серйозною.

"Подібні ситуації траплялися за час роботи станції вже близько 40 разів", - зазначив він.

За інформацією видання, ремонтні роботи на АЕС триватимуть близько тижня. Виробництво електроенергії буде припинено на час ремонтних робіт, починаючи з понеділка, 11 квітня.

Після перевірки реактора було прийнято рішення про позапланову заміну трьох стрижнів. Всього ж в активній зоні використовуються близько 500 паливних елементів, відзначають журналісти.

АЕС "Олкілуото" була введена в експлуатацію в 1978 році. Два реактори станції виробляють понад 16% споживаної в Фінляндії електроенергії. У 2005 році в Фінляндії почалося будівництво третього блоку АЕС, однак на даний момент невідомо, коли він буде введений в експлуатацію.