Україна
18 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Суд визнав винними Єрофєєва і Александрова

Голосіївський суд Києва визнав винними російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва у веденні агресивних військових дій, сприяння діяльності терористичної організації, а також у використанні зброї.

"Александров і Єрофєєв визнаються винними у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприяння діяльності терористичної організації, у використанні зброї, що призвело до загибелі людини", - зазначив суддя.

Суд також постановив, що Єрофєєв не міг нанести смертельне поранення українському військовому Вадиму Пугачову, проте дії Александрова і Єрофєєва в складі терористичної групи привели до його загибелі.

Як відзначили в ході суду потерпілі і свідки звинувачення, Александров і Єрофєєв повідомили про обставини свого перебування на території України як військовослужбовці РФ і про виконання завдань керівництва. Суддя підкреслив, що підсудні сприяли діяльності терористичної організації.

Суд також вирішив конфіскувати майно Александрова і Єрофєєва і засудив їх до 14 років позбавлення волі.

"За сукупністю злочинів, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою залишити без зміни. Суд постановив Єрофєєва Євгена визнати винним... і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією майна, яке перебуває у власності. Александрова Олександра визнати винним... і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією всього майна, яке перебуває у власності", - постановив головуючий суддя Микола Дідик.

Адвокат української льотчиці Надії Савченко Ілля Новіков, який був присутній на суді, прокоментував вирок.

"Для моєї підзахисної Надії Савченко має значення те, що в останні місяці обговорюється, в тому числі і на офіційному рівні. Це (обмін, - ред.) стане можливим після вступу вироку (Грушники, - ред.) В законну силу тут в Україні . Я сподіваюся, що ми з захисниками Александрова і Єрофєєва обговоримо можливі дії захисту за обома справами, з тим, щоб наші підзахисні якомога швидше були обміняні, якщо влада України і Росії приймуть таке рішення", - зазначив Новіков.

З Ради відкликали законопроект, що дає можливість Луценко очолити Генеральну Прокуратуру України

З Верховної Ради України відкликали законопроект № 4379, який дає можливість лідеру фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрію Луценку очолити Генеральну прокуратуру. Це випливає зі статусу документа на сайті парламенту.

Проект закону № 4379 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань" відкликаний ще 14 квітня, коли автор проекту - Степан Кубів - був призначений першим віце-прем'єром, міністром економічного розвитку і торгівлі в уряд Володимира Гройсмана.

Відзначимо, згідно з ч. 2 ст. 105 закону про регламент Верховної Ради України законопроект відкликається, якщо до його прийняття в першому читанні повноваження нардепа-ініціатора його внесення достроково припинені.

Згідно з цим законопроектом, генеральним прокурором може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи в законодавчому та правоохоронному органі не менше п'яти років. Для порівняння, чинне законодавство передбачає, що кандидат на посаду генпрокурора повинен мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Аваков назвав втрати МВС і Нацгвардії за 2 роки АТО

За два роки проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі загинули 308 військовослужбовців підрозділів Міністерства внутрішніх справ України та Національної гвардії. Про це в Facebook повідомив глава МВС України Арсен Аваков.

За даними Авакова, за два роки в підрозділах МВС і Нацгвардії загинули 308 осіб. У тому числі 205 осіб з добровольчих батальйонів: 108 - з "Донбасу", "Азова" і батальйону ім. Кульчицького; 97 - з батальйонів МВС.

Крім того, отримали поранення ще 1228 осіб, в тому числі зі складу добровольчих батальйонів - 701. Пропав безвісти 41 боєць, в полоні, за даними МВС, знаходяться ще 10 бійців.

У Міноборони скоротять 2/3 співробітників після проведення перевірок відомств

Про це повідомив міністр оборони України Степан Полторак під час брифінгу.

"Щодо роботи, яка проводиться зараз в Міністерстві оборони, я б не називав це переатестацію. Ми перевіряємо професійну придатність всіх, хто працює в Міністерстві оборони, кожного. На першому етапі то керівники і тут не все залишаться на своїх місцях, далеко не всі. Я думаю, що 2/3 шукатимуть собі роботу ", - повідомив Полторак

Він підкреслив, що після перевірки у відомстві буде пересмотрено кількість департаментів.

"Після цього (після проведення перевірок, - ред.) Буде прийнято рішення по кількості департаментів, кількості тих, кого потрібно скоротити", - додав він.

Нагадаємо, раніше Полторак заявив, що близько 60% претендентів на вищі посади в Міністерстві оборони України не проходять перевірку на поліграфі.

Автор: Мішель Арманд.