Події
20 квітня 2016
У Росії вдруге зірвали виступ посла Євросоюза
Другий поспіль скандал навколо посла ЄС в Росії Вігаудаса Ушацкаса стався минулого вівторка в Сибіру.
news-image

Організатори науково-практичної конференції про співпрацю вузів Сибіру і ЄС не дали йому сказати вступне слово, повідомляє «Є!» з посиланням на «Комерсант».

Ушацкас спеціально прилетів до Новосибірська заради участі в конференції, проте організатори конференції повідомили йому, що програма була змінена і для вступного слова не залишилося часу. Через це Ушацкасу просто провели екскурсію по Академмістечка. При цьому по її закінченні з'ясувалося, що вступне слово, заради якого і прилетів посол, було, але вже закінчилося.

При цьому професор кафедри французької мови НГУ Мішель Дебрене з подивом пояснила ЗМІ, що чекала виступаючих, через що початок конференції затрималося практично на годину, проте в підсумку відкрити засідання довелося без них.

Про незручності перед гостями з-за ситуації, що виникла говорили й інші співробітники НГУ, хоча представник адміністрації вузу, начальник відділу міжнародних зв'язків НГУ Євген Сагайдак, намагався пояснити накладки очікуванням міських і регіональних чиновників. Однак в адміністрації Новосибірська і області «не змогли підтвердити» свою участь в конференції.

В результаті Сагайдак послався на якісь «накладки», так і не пояснивши їх суті, а Ушацкас висловив здивування тим, що не зміг виступити, особливо з огляду на, що, на його погляд, організатори і самим відчували незручність за ситуацію.

Видання нагадує про інший скандал за участі Ушацкаса, коли на початку лютого в Алтайському краї і Республіці Алтай був зірваний традиційний щорічний форум «Сибірський Давос», на який з'їхалися численні російські експерти, економісти і, зокрема, Ушацкас. Тоді готелі один за одним, незважаючи на бронювання, відмовляли постояльцям в розміщенні, а Республіка Алтай і зовсім пояснила, що на її території будь-які масові заходи заборонені через карантин по грипу.

Один з організаторів «Сибірського Давосу», Володимир Рижков, назвав таку ситуацію «ганьбою» і звинуватив у зриві форуму регіональні влади і спецслужби.

Читайте також: «Росія - це країна, яка спочатку провокує, а відчуває себе ображеною»,- екс-голова Держдепу США