Україна
20 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Кабмін призначив поляка Войцеха Балчуна на посаду глави "Укрзалізниці"

Кабінет міністрів України сьогодні, 20 квітня 2016 року, призначив поляка Войцеха Балчуна на посаду глави ПАТ "Укрзалізниця". Відповідне рішення було прийнято в ході сьогоднішнього засідання Кабміну.

Діяльність Балчуна в Польщі

Поляк Войцех Балчун у 2008-2013 роках обіймав посаду президента найбільшого в Польщі та країнах ЄС логістичного вантажного залізничного оператора PKP Cargo. На цій посаді він досяг чималих успіхів – вивів підприємство з безнадійного стану. З 2012 року як голова наглядової ради займався порятунком ще однією майже збанкрутілої компанії "LOT", яка здійснює авіаперевезення. Також в свій час Балчун обіймав керівні посади в польській пошті, і в державному банку країни. Крім того, Балчун отримав вищу освіту у сфері політології, і ступінь МВА з менеджменту.

Разом з тим, Войцех Балчун займається музикою і має свою рок-групу під назвою "Chemia".

Зазначимо, всього в конкурсі на посаду голови "Укрзалізниця" брав участь 31 чоловік.

Новим керівником "Укрпошти" стане Ігор Смілянський

Кабінет міністрів України сьогодні призначив Ігоря Смілянського на посаду генерального директора Українського державного підприємства поштового зв'язку (УДППЗ) "Укрпошта". Відповідне рішення було ухвалене сьогодні в ході засідання Кабінету міністрів.

"Я вас вітаю із затвердженням", - сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Кандидатуру Ігоря Смілянського було одноголосно підтримано в Уряді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що призначення керівників ПАТ "Укрзалізниця" та УДППЗ "Укрпошта" було однією з ключових вимог міністра інфраструктури Володимира Омеляна для згоди обійняти дану посаду.

Україна передала терористам "ДНР" список з 25 заручників для обміну: в замін готові відпустити 50 бойовиків

Україна пропонує до Великодня обміняти 25 українських заручників на 50 бойовиків.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"На сьогоднішньому засіданні гуманітарної підгрупи в Мінську, де українську сторону представляємо я і В. Медведчук, ми виступили з ініціативою звільнення заручників: ми передали ОРДО список 25 українців, які потребують першочергової медичної допомоги, які давно перебувають у в'язниці і мають проблеми зі здоров'ям, щоб їх якомога швидше звільнили. У замін українська сторона готова передати 50 осіб, яких розшукують представники окремих регіонів Донецької області. Ми пропонуємо, щоб операція по звільненню заручників відбулася напередодні Великодніх свят, щоб десятки сімей зустріли це світле православне свято разом, у колі сім'ї. Ми готові докласти всіх зусиль для звільнення заручників і якомога швидше чекаємо позитивної відповіді на наші ініціативи. Також ми нагадали про звернення від українських педагогів і вчених до представників ОРДО з проханням терміново звільнити релігієзнавця І. Козловського і ми чекаємо відповіді на це. Пройшлися по прізвищах всіх заручників, які вимагають термінового медичного догляду. Більше деталей і подробиць не буде-чекаємо відповіді на нашу ініціативу. Дуже хочеться результату і позитивних новин", - розповіла вона.

"Також ми запропонували на одному з найближчих засідань групи розглянути питання, що стосуються дотримання прав дітей", - додала нардеп.

"Особливу увагу приділили питанням КПВВ. Позиція України - напередодні великих свят зростає кількість людей, які хочуть відвідати родичів або рідні місця в ці дні. Обстріли КПВВ неприпустимі. На сьогоднішній день КПВВ в Луганській області не працюють через питання безпеки. І тому терміново потрібно припинити порушення режиму тиші на лінії зіткнення, особливо в місцях контрольних пунктів і узгоджених транспортних коридорів. Ми виступаємо за те, щоб КПВВ заробили швидше і на свята люди могли відвідати рідних. Також ми обговорили питання доступу міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території", - зазначила Геращенко.

Російський суд засудив українського заручника Литвинова до 8,5 років позбавлення волі

Тарасівський районний суд Ростовської області РФ засудив громадянина України Сергія Литвинова до 8 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це пише адвокат Віктор Паршуткін на своїй сторінці в Facebook. За його словами, суд визнав Литвинова винним в скоєнні розбійного нападу на громадянина Росії Олександра Лисенка.

"Захист вже направив з Москви поштою апеляційну скаргу на вирок. Починається робота з підготовки скарги в інтересах Сергія Литвинова в Європейський суд з прав людини", - пише адвокат.

Спочатку Литвинова звинувачували в каральних операціях у складі воєнізованого батальйону "Дніпро" проти мирних жителів Донбасу - масових вбивствах і зґвалтуваннях (в числі передбачуваних жертв було не менше 30 чоловіків, 8 жінок і 1 дванадцятирічна дівчинка). Але, не знайшовши ні тіл, ні потерпілих, йому пред'явили звичайний розбій стосовно громадянина Росії.

Автор: Мішель Арманд