Події
21 квітня 2016
На річці Случ сталася техногенна катастрофа
Води річки, що протікає по території Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей, виявилися отруєними.
news-image

Води річки, що протікає по території Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей, виявилися отруєними. Ще 14 квітня місцеві жителі помітили загибель раків і риби у водоймі, а день потому на берегах річки почали знаходити загиблих водоплавних птахів і бобрів. Екологи стали бити на сполох, оскільки зараження водойми відбулося в період нересту риб, і тим самим загрожує зникненням їх популяції в річках Случ і її притоці Хоморі, повідомляє «Є!».
 
Житомирська Облдержадміністрація вже визнала басейн Случа зоною техногенної катастрофи і звинуватила в отруєнні річки хмельницьких сусідів - ТОВ «ПОНІНКІВСЬКИЙ картонно-паперова фабрика», а також неправильно функціонуючі очисні споруди міста Полонне. Житомирськими чиновниками навіть було відправлено звернення Уряду і, зокрема, до Міністерства екології з проханням провести негайну перевірку на фабриці і призупинити роботу підприємства.
 
У Києві на 22 квітня заплановано круглий стіл з питання техногенної катастрофи із залученням відповідних чиновників, екологів і представників громадянського суспільства. А поки жителів районів, розташованих на берегах Случа і Хомора попередили про заборону на вилов риби з водойм і не рекомендують використовувати воду з річок навіть для технічних цілей.
 
У нового міністра екології дуже багато викликів на сьогоднішній день, як він впорається з ними говорити поки рано, але реакція на подібні події повинна бути миттєвою, а покарання для винних відповідним масштабами скоєного.