Людство врятує кукурудза-мутант, - вчені
Закріплена мутація збільшить урожайність вдвічі.
news-image

Про нове відкриття американських вчених повідомляє «Є!».

Біологи з лабораторії  Колд Спрінг Харбор (США) домоглися підвищення врожайності кукурудзи на 50 відсотків завдяки «підкручуванню» вже відомої генетичної мутації. Про це повідомляється в журналі Nature Genetics.

Дослідники давно підозрювали про існування генного механізму, який діє як гальмо, зупиняючи зростання кукурудзяних качанів. Нарешті їм вдалося з'ясувати, що локалізуються ці «гальма» в гені fea3.

Однак мутація цього гена дала не гігантські, а, навпаки, маленькі качани неправильної форми. «Рослина виробляє занадто багато стовбурових клітин, і вони створюють надлишок насіння, яке качан не в змозі забезпечувати світлом, вологою і поживними речовинами», - пояснює провідний автор дослідження Девід Джексон (David Jackson).

 

Невдача не зупинила вчених: вони вирішили «включити» мутацію в ослабленому вигляді. Виявилося, що в такому випадку качани виявилися більшими, а кількість зерен зросла на 50%.

Генетики стверджують, що значимість цього відкриття не обмежується кукурудзою. Аналогічні мутації, що знімають «гальма» на шляху зростання рослин, можна включити і в інших сільськогосподарських культурах.

Читайте також: Тренер з харчування розповів скільки яєць дозволено з'їсти за день