Україна
20 травня 2016
ІноЗМІ про Україну: стара система живе і процвітає
Огляд іноземної преси. 14 – 20 травня.
news-image

Цього тижня представники західної преси розмірковували над старою системою в Україні та браком реформ. Особлива увага була прикута до нового генпрокурора Луценка, реформи МВС та нової української поліції.

Генпрокурор Луценко – це катастрофа для України, – Катерина Крук у Foreign Policy

У вівторок, 17 травня, американське видання Foreign Policy опублікувало статтю української громадської активістки і політолога Катерини Крук під назвою "Усюди люди президента". У роботі автор розкрила проблему концентрації влади в руках Петра Порошенка. На її думку, це яскравий прояв того, що у країні буксують реформи.

Катерина назвала катастрофою рішення Верховної Ради України призначити на посаду Генерального прокурора Юрія Луценка. На її думку, це абсолютно невідповідна цій посаді особа. Крук підкреслила, що подібної практики немає у жодній іншій країні світу, а генеральний прокурор має підпорядковуватися насамперед закону, а не бути підконтрольним президенту. Активістка порівняла нещодавнє рішення обрати Луценко із застарілою радянською практикою, коли генпрокурор в СРСР слугував виключно інтересам верхівки комуністичної партії. За словами політолога, в Україні тепер склалася така сама ситуація: генпрокурор здійснюватиме політичні переслідування, а не буде гарантом законності.

Активістка також розкритикувала самого Луценка як реформатора. Вона відмітила, що наближений до Порошенка політик провалив завдання реформування МВС, коли був очільником міністерства у 2005-2006 та 2007-2010 роках, та відмітився тільки арештом у Німеччині через інцидент із п’яною бійкою у франкфуртському аеропорту.

Автор висловила думку, що Порошенку призначення нового генпрокурора може дорого коштувати. За її інформацією, для того, щоб призначити Луценка, Президенту України довелося піти на значні поступки Ігорю Коломойському та кільком колишнім членам Партії регіонів, а ці люди заінтересовані у блокуванні реформ. Таким чином, на думку Катерини, останні дії Порошенка віддаляють його від табору реформаторів та роблять схожим його стиль правління на диктатуру Януковича.

Стара система знищує нову поліцію в Україні, – Reuters

У вівторок, 17 травня, інформаційне агентство Reuters опублікувало статтю Меттіаса Уільямса та Маргарити Чорнокондратенко, у якій описали крах реформи нової поліції в Україні. Журналісти назвали нову поліцію найбільш відчутною реформою з часів Євромайдану. На їх думку, зараз вона під великою загрозою через те, що занадто багато політичних сил в Україні намагаються її дискредитувати, зокрема представники прокуратури. Як результат, з нової поліції йдуть багато відданих реформам людей. Наприклад, Ека Згуладзе, відставка якої, на думку журналістів Reuters, поставила долю реформ під великий сумнів.

"Хочу підкреслити, що ці острівці успіхів потонуть в океані корупції, нігілізму, бюрократії, якщо не побудувати мости між ними, створюючи континент. І якщо в Україні, у нас, у вас не вистачить сил йти в майбутнє, то двері, які ми тільки відкрили, можуть закритися назавжди", - навели слова Згуладзе у Reuters.

Журналісти відмітили, що реформа поліції передбачала звільнення багатьох посадовців у МВС, проте ті написали багато скарг до судів і повернули свої посади.

"Це реванш старої системи, тому що юридична влада, особливо суди, є частиною старої системи", – навели коментар реформатора МВС Хатії Деканоідзе.

Західні видання цього тижня опублікували вже чергову порцію матеріалів з критикою найвищого українського керівництва. Останні політичні кроки Петра Порошенка всередині держави дають підстави за кордоном відверто порівнювати його правління з попереднім недемократичним режимом Віктора Януковича. Стагнація реформ всередині країни зумовлена жорстким ударом у відповідь з боку старої системи, яку чинна влада або не у змозі викоренити, або не збирається цього робити.

Жорстка позиція української прокуратури по відношенню до новоутвореної поліції заблокувала, як зазначили за кордоном, найбільш відчутну реформу державної влади в Україні. Безумовно, не додало довіри до української влади звільнення Першого заступника міністра внутрішніх справ України Еки Згуладзе, яка користується вагомим авторитетом на Заході. Новопризначений генпрокурор Луценко також не викликає довіри за кордоном. Закордонні партнери України вже прогнозують політичні переслідування. І це в умовах, коли Генеральна прокуратура є надважливим органом у контексті будівництва нової системи державної влади, яку так бажають бачити західні донори.

Усе це надає англомовним виданням чергових інформаційних приводів для написання негативних матеріалів про стан українських справ. Таким чином, Порошенко і Гройсман ризикують остаточно втратити прихильність західних країн, якщо чинна влада не рухатиметься у погодженому фарватері. Адже політичний песимізм щодо України у західних виданнях поступово стає загальною тенденцією.

Костянтин Рубель