Події
1 червня 2016
Росія погодилася на поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі - АП
Російська сторона дала згоду на розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.
news-image

Про це повідомили в Адміністрації президента, передає «Є!» з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

За підсумками переговорів в "нормандському форматі" ми досягли єдності в позиціях і домовленості про те, що ми починаємо роботу у Відні на рівні постпредів держав-учасників" нормандського формату "при ОБСЄ, і в перспективі - з залученням всіх країн ОБСЄ. Адже нам необхідний буде консенсус всіх держав-учасників Організації щодо розгортання місії. На це погодилася і російська сторон, - розповів заступник голови АП Костянтин Єлісєєв.
У нас є чіткі записи всіх телефонних розмов, які містять згоду президента Росії на розміщення саме збройної поліцейської місії ОБСЄ. Єдине, що я відзначу, що лідери дійсно не обговорювали деталі, оскільки це вже повинні робити експерти та фахівці для того, щоб напрацювати і надати відповідні пропозиції на затвердження голів країн "нормандської четвірки", - додав він.

При цьому Єлісєєв зазначив, що поки що в практичну площину перевести ці домовленості не вдалося через позицію РФ.

Вони відмовилися їхати в Берлін на консультації експертів у" нормандському форматі "для обговорення політичної компонента і компонента безпеки для врегулювання ситуації на Донбасі. Вони були не готові предметно обговорювати питання про розгортання на Донбасі нової збройної поліцейської місії ОБСЄ під час консультацій у Відні на рівні постпредів, - розповів заступник голови АП.

Нагадаємо, введення поліцейської місії - одне з ключових умов проведення місцевих виборів на Донбасі. ОБСЄ готова реалізувати ідею розміщення місії, якщо всі сторони з цим погодяться.

Раніше Росія виступала категорично проти збройної місії. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав проблему безпеки надуманою і заявив, що беззбройних спостерігачів ОБСЄ буде досить для голосування.

Після чергових переговорів в "нормандському форматі" президент РФ Володимир Путін заявив, що РФ згодна на розміщення збройних спостерігачів, але, як пізніше уточнили в Кремлі, лише на лінії фронту.

Читайте також: Захарченко пообіцяв раззброїти поліцейську місію ОБСЄ