Політика
6 червня 2016
США мають «приборкати» Росію і підтримати Україну - екс-посол США в РФ
Сполучені Штати повинні «приборкати» Росію і відповісти на її дії.
news-image

Таку думку висловив в інтерв'ю естонській газеті Postimees колишній посол США в РФ Майкл Макфол, передає «Є!».

Як заявив Макфол, дії Росії змусили НАТО відбивати загрозу з її боку. При цьому він висловив упевненість в законності розширення альянсу на схід, так як Захід, за його словами, не давав обіцянок не приймати до своїх лав нових членів.

Колишній посол також звинуватив Росію в «анексії» Криму і підриві економіки України і закликав країни Заходу вжити заходів для протидії цьому.

Америка і Європа зробили важливі кроки, щоб допомогти Україні. Путін сподівається, що демократія в Україні впаде через економічний колапс, і, зі свого боку, робить все, щоб це сталося якомога швидше. Захід повинен докласти всіх зусиль, щоб цього не сталося, - сказав Макфол.

При цьому дипломат підкреслив, що політика Москви завдала, в першу чергу, шкода їй самій.

Я дуже сподіваюся, що в майбутньому російське суспільство усвідомлює шкідливість сьогоднішнього зовнішньополітичного курсу, - додав він.


Нагадаємо, 5 червня перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич висловив думку, що НАТО готує плацдарм для нанесення глобального удару по Росії.

2 червня генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що реакція Росії на розміщення батальйонів НАТО в Східній Європі, рішення про яке прийнято на саміті альянсу в Варшаві, була б абсолютно не виправданою. Він також зазначив, що альянс не хоче конфронтації з Росією. 

Москва неодноразово підкреслювала, що розглядає наближення натовських військ до своєї території як загрозу своїй безпеці. 9 жовтня 2015 року постпред РФ при НАТО Олександр Грушко зазначив, що Росія зробить все необхідне для збереження балансу військових сил в Європі, але не прагне до нової гонки озброєнь.

Читайте також: НАТО не хоче нової «холодної війни» з Росією