Світ
8 грудня 2014
Почали б ви вести війну з Росією, пані Меркель?
"Санкції не самоціль, а необхідність", - запевнила Меркель.
news-image

Канцлер Німеччини Ангела Меркель звинуватила Росію в дестабілізації ситуації в Східній Європі. "Наші східні сусіди Молдова, Грузія та Україна прийняли суверенне рішення підписати угоду про асоціацію з ЄС. І саме цим трьом країнам Росія створює труднощі", - заявила Меркель в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt am Sonntag, вказавши на "заморожені конфлікти" навколо Придністров'я, Абхазії і Південної Осетії, а також анексію Росією Криму і бої на сході України.

"Крім того, ми бачимо, як Росія намагається поставити в економічну і політичну залежність від неї деякі держави Західних Балкан", - заявила канцлер.

Росія і Німеччина, підкреслила Меркель, продовжують контактувати: "Уряди обох країн підтримують контакти на різних рівнях. Німеччина, з одного боку, постійно вказує російській стороні на порушення міжнародного права в ході української кризи, з іншого - в ході всіх дискусій виступає за дипломатичне вирішення конфлікту. Головна мета - добитися того, щоб Росія почала дотримуватися підписаних нею мінські угоди, що передбачають перемир'я".

Говорячи про країни Балтії, канцлер Німеччини зазначила, що "питання про війну в Балтії не стоїть". Тим не менш, німецький лідер вказала на необхідність дотримання статті 5 Північноатлантичного договору, а саме - зобов'язання надавати допомогу всім партнерам по НАТО. "Тому, приміром, ми надаємо підтримку з охорони повітряного простору країн Балтії, створюємо нові сили швидкого реагування і співпрацюємо з Польщею та Данією, причому відбувається все це в повній відповідності з договором Росія-НАТО", - продовжила Меркель.

Також німецький канцлер в черговий раз підтримала санкції проти Росії. "Я переконана, що спільна європейська відповідь на дії Росії є правильною, - сказала Меркель. - Той факт, що Росія порушила гарантії територіальної цілісності і суверенітету України, закріплені в Будапештському меморандумі 1994 року, не може залишатися без наслідків".

На закінчення Меркель прокоментувала зустрічі провідних німецьких бізнесменів з президентом Володимиром Путіним. За словами Меркель, існує список російських громадян, яким заборонений в'їзд до Євросоюзу.

"При цьому для німецьких бізнесменів будь-яких заборон зустрічатися зі своїми російськими колегами або російськими політиками немає. Навіть за часів холодної війни існували дипломатичні відносини і контакти різного характеру", - додала канцлер. "В цілому, я відчуваю широку підтримку діям німецького уряду під час української кризи з боку німецької економіки, і це незважаючи на те, що санкції стали тягарем і для багатьох німецьких компаній. Однак санкції не самоціль, а необхідність", - запевнила Меркель.