Політика
9 грудня 2014
Путін вирізав критику України з промови напередодні мирних переговорів
Президент Росії Володимир Путін, судячи з усього, вирізав гнівну критику на адресу української влади з промови.
news-image

Президент Росії Володимир Путін, судячи з усього, вирізав гнівну критику на адресу української влади з промови, виголошеної перед правозахисниками минулого тижня, на тлі спроб досягти домовленісті про перемир'я з Києвом, повідомляє в американському виданні Time Саймон Шустер.

Згідно даним, які поширені в кремлівському прес-центрі 5 грудня, Путін повинен був сказати слухачам, що "ні міжнародні акти, ні структури із захисту прав людини не змогли перешкодити масовому знищенню власних громадян українським керівництвом", передає журналіст. "Однак, судячи з усього, Путін в останній момент опустив цю фразу", - йдеться в статті. У виступі 5 грудня Україна взагалі не згадувалася.

У розмові з журналістом прес-секретар президента Дмитро Пєсков відмовився коментувати, чому Путін опустив цю частину при проголошенні промови. На питання, чи є це зміна знаком зміни позиції Путіна щодо України, Пєсков відповів: "Ні, абсолютно ні". Однак, на думку Шустера, "позиція Росії щодо українського конфлікту вже пом'якшала напередодні наступного раунду мирних переговорів", які мають відбутися на цьому тижні між Росією, Україною і сепаратистами за участю європейських посередників.

Журналіст зазначає "більш примирливий підхід Путіна" на тлі колосального політичного та економічного тиску Заходу на Росію, з тим щоб вона перестала підтримувати українських сепаратистів. Про це свідчать, зокрема, його висловлювання під час зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом в аеропорту "Внуково", у тому числі про те, що Росія хоче відновлення територіальної цілісності України.

Як заявив виданню колишній політичний консультант Кремля Гліб Павловський, редакція мовлення виглядає як частина ширшої зміни в російській риториці. "Розворот з питання України ясний, навіть очевидний, - заявив він. - Тепер Путін хоче посилити доброзичливий тон, і Кремль намагається різними шляхами охолодити українське питання". Павловський додав, що Путін нерідко в останній момент вносить зміни в тексти, підготовлені спічрайтерами.

У бесіді з Шустером політолог зазначив, що несподівана зміна курсу з Україною може завдати шкоди російському президентові.

"Пропагандистські канали Кремля впродовж місяців підігрівали суспільну підтримку на адресу сепаратистів, і президент може зіткнутися з падінням свого найвищого рейтингу підтримки ", - вважає він.