Президент Ірану: Ціни на нафту - це змова проти ісламського світу
Представники Тегерана вимагають від країн ОПЕК скорочення видобутку нафти для того, щоб її ціна знову почала зростати
news-image

Президент Ірану Хасан Рухані пояснив різке падіння цін на нафту політичною змовою, пише "Єдність" з посиланням на ВВС.

У своїй заяві він наголосив, що ситуація, яка склалася на нафтовому ринку, спрямована проти країн Близького Сходу і всього ісламського світу. Як зазначає кореспондент BBC, економіка Ірану, залежна від експорту нафти, постраждала від падіння цін на світових ринках.

Представники Тегерана вимагають від країн ОПЕК скорочення видобутку нафти для того, щоб її ціна знову почала зростати, однак організація не змогла дійти відповідної згоди.

Разом з тим, сьогоднішнє падіння ціни нафти аналітики пов'язують з попередньою заявою головного аналітика міністерства нафти Ірану Мохаммеда Садега Мемаріана. Він заявив, що країна планує збільшити рівень нафтового видобутку до 4,8 млн барель в день, а також допустив, що ціни впадуть до 40 дол. за барель.

Напередодні стало відомо, що Ірак, який є другим за обсягами видобутку членом ОПЕК, знизив ціни на нафту, що поставляється в Азію, США і Європу. Раніше на аналогічний крок пішла Саудівська Аравія.

Нагадаємо, що з червня 2014 року нафта подешевшала на 40%. Незважаючи на це, ОПЕК в листопаді не зробила жодних дій для підтримки ринку. Американські аналітики допускають, що ціна нафти марки Brent може впасти до 43 дол./барель вже в 2-му кварталі 2015 року.