Політика
8 жовтня 2016
Тим часом у Грузії тривають вибори
Чи є шанс на реванш ?
news-image

Сьогодні в Грузії проходять парламентські вибори. Їх результат дасть зрозуміти, чи зможе команда екс-президента Михайла Саакашвілі взяти реванш за чотири роки правління "Грузинської мрії" і забезпечити повернення на батьківщину нинішнього одеського губернатора, повідомляє «Є!» посилаючтсь на "Страна" 

Як вибирають

Для початку пояснимо правила гри. Ці вибори відбуваються за змішаною системою. У грузинському парламенті 150 депутатів, 77 з них будуть обрані за партійними списками, 73 - за мажоритарною системою. В округах, де кандидат набере менше 50%, вибори пройдуть в два тури. Всього беруть участь 19 партій і 6 блоків, і більше 800 кандидатів в округах. У парламент пройдуть партії, які подолають 5% бар'єр. Партія, що перемогла зможе висунути кандидатуру прем'єр-міністра, призначення якого має бути затверджене парламентською більшістю.

Виборчий процес відбувається за тією ж процедурою, що і в Україні з невеликими відмінностями: всі виборці проходять обов'язкову процедуру маркування, щоб виключити можливість повторного голосування. Сам бюлетень поміщається в конверт, і тільки потім до виборчої скриньки. Дня тиші в Грузії немає - агітувати можна хоч в день голосування.

Кому віддають перевагу

Дані соцопитувань різняться в залежності від замовника. Соцопитування PM Strategic Solutions на замовлення провладного каналу "Імеді" показав, що за правлячу партію "Грузинська мрія" готові проголосувати 36% населення, а за опозиційний "Єдиний національний рух" - 13%.

Дослідження, проведені GFK для каналу "Руставі 2", симпатизує політичній силі Саакашвілі, прогнозують 26% голосів за ЕНД, в той час як провладна "Грузинська мрія" за цими даними посяде друге місце з показником 25,4%.

Хто переможе?

Всі опитування солідарні в одному - велика частина виборців не визначилися з політичними уподобаннями. А тому ніхто не береться прогнозувати підсумки голосування. Остаточний склад парламенту стане відомий після другого туру, але його результати будуть в значній мірі залежати від того, хто набере переконливу більшість за партійними списками.

Навіть якщо вони випереджають нас на 1-2%, вони все одно програють всієї опозиції. Припустимо, вони взяли 33%, ми - 32. 68% проти уряду. Як вони в такому випадку хочуть виграти мажоритарку?

 - розповів екс-заступник міністра закордонних справ, кандидат від ЕНД Сергі Капанадзе.

"Грузинську мрію" підтримує більшість населення, але виборці "Національного руху" показують безпрецедентну явку, ділиться джерело "Країни" в штабі партії "Рух - держава для народу" відомого оперного співака Паати Бурчуладзе. Його проект показав несподівано високий результат і має шанси подолати 5% бар'єр. Пройти в парламент можуть також Іраклій Аласанія зі своєю партією "Вільних демократів", Виборчий блок "Давид Тархан-Моураві, Ірма Інашвілі - Альянс патріотів Грузії", Лейбористська партія Грузії, а також блок "Ніно Бурджанадзе - демократичний рух".

Чи повернеться Саакашвілі в Грузію?

Якщо Саакашвілі і повернеться в грузинську політику, то станеться це нескоро. Спочатку Єдиному національному рухові доведеться перемогти на виборах, забезпечивши собі можливість висунути прем'єра. Після - заручитися підтримкою більшості парламенту, щоб призначити уряд. Тільки після цього ЕНР теоретично отримає можливість зняти звинувачення з екс-президента і гарантувати його безпеку в Грузії. Ну, а якщо Саакашвілі захоче зайняти будь-яку посаду, йому доведеться звільнитися з посади губернатора Одеської області, а потім - відновити грузинське громадянство.

Передвиборчу кампанію захлеснула хвиля чорного піару і навіть насильства. Все почалося з публікації аудіозаписів, на яких людина з голосом, схожим на голос Саакашвілі, становить план нової революції в Грузії після виборів. В ЕНД назвали запис змонтованої і заявили про незаконний характер "прослушки".

Незабаром колишній міністр з врегулювання конфліктів з команди Саакашвілі, режисер-документаліст Георгій Хаїндрава зняв про колишнього патроні розгромний 24-серійний фільм "Герократія". Стрічку показали відразу на двох грузинських каналах.

Безпосередньо перед виборами ситуація ще більш загострилася. За тиждень до дня голосування в місті Горі намагалися розстріляти екс-міністра оборони, кандидата в депутати Іраклія Окруашвілі. Поранено охоронець і активіст виборчого штабу. Окруашвілі був губернатором, а після міністром оборони при Саакашвілі, вважався його найближчим соратником. Але в 2007-му Окруашвілі висунув звинувачення проти Міхо. Через два дні його заарештували за підозрою в причетності до хабарництва. На допиті Окруашвілі відмовився від звинувачень, був відпущений, після чого виїхав до Франції. Повернувся до Грузії після зміни влади.

У вівторок був підірваний автомобіль, в якому знаходився депутат від ЕНД Гіві Таргамадзе. Парламентарій і його водій отримали легкі пошкодження, а п'ятеро перехожих потрапили до лікарень, один - в критичному стані. Сталося це за день до мітингу Єдиного національного руху в центрі Тбілісі. Напередодні дня виборів в МВС заявили, що розкрили злочин: його нібито скоїв колишній працівник спецслужб.

Сусіди кажуть, останнім часом він часто їздив в Україну

 - загадково натякають провладні ЗМІ Грузії.