Київ
21 жовтня 2016
Закарпатська хатинка згоріла в етнографічному музеї Києва
На території Національного музею народної архітектури та побуту України у Києві сьогодні, 21 жовтня, згорів будиночок із Закарпаття.
news-image

Постраждала споруда не занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, є житлово-господарчою будівлею та складовою експозиції музею – «Карпати» в підзоні «Гуцульщина», інформує «Є!».

Місце події оглянуто представниками  Національної поліції України, які зроблять професійні висновки щодо причин займання музейного експонату. Про результату розгляду справи  Мінкультури інформуватиме додатково.

Постраждала споруда є Пастиркою – типовим пам’ятником народного зодчества, характерний для високогірної зони Закарпаття. Будівля належала сім’ї Гребличів, знаходилась високо в горах, в місцевості Прилуки. Пастирка складається з житлової та господарчої частин. Стіни  та стеля будівлі рублені з широких смерекових пластин. Споруда знайдена співробітниками МНАП УРСР  під час експедиції у липні 1973 року і встановлена в експозиції музею в 1974 року. Будівля використовувалася по призначенню аж до перевезення в музей.