Війна
6 листопада 2016
«Десять секунд, які підірвали життя міста» - український фільм про обстріл Маріуполя (відео)
Десять секунд - стільки тривав обстріл Маріуполя в 2014 році
news-image

Українська команда «Вавілон'13» створила документальний фільм зі спробою об'єктивного погляду на події, що відбуваються в сході України.

Десять секунд - стільки тривав обстріл Маріуполя в 2014 році. Було випущено певну кількість снарядів з «Граду» по мирному місту - все сталося в будній день о десятій годині ранку. І ці десять секунд змінили життя всього міста.

Картина зроблена українською командою «Вавілон'13», яка народилася і отримала широку популярність в кінематографічному співтоваристві - і взагалі в світі - під час Майдану. Тоді молоді кінематографісти об'єдналися для того, щоб зробити хроніку масових виступів. Фільм був дуже успішний на світових фестивалях, оскільки він дає можливість точно зрозуміти, як війна змінює життя людини - не теоретично, а глобально. Багато доль, трагедій і жорстких історій - вони зняті дуже чесно.

Фільм зроблений українськими авторами - молодими людьми, які поділяють позицію своєї держави, свого народу, своєї нації. Вони виступають проти сепаратистських настроїв, проти агресії сусідньої держави, проти анексії Криму. Але незважаючи на все це, коли вони знімають кіно, вони поважають думку кожної людини, який з'являється в кадрі.

У картині «Десять секунд ...» відбувається зіткнення протилежних точок зору, зіткнення взаємовиключних мотивацій. Ці десять секунд дійсно підірвали життя міста на багато років, і вони привели до смерті багатьох людей - з чого власне починається фільм. Там показані дуже жорсткі кадри практично прямого включення в війну.