Події
24 листопада 2016
Анексія Криму може підпадати під юрисдикцію Гаазького трибуналу, – експерт
Запущений механізм співпраці України з Міжнародним кримінальним судом.
news-image

Нарешті запущений механізм співпраці України з Міжнародним кримінальним судом. Дуже позитивно, що прокурор МКС оголосив, що події в Криму можуть розглядатися, як військова агресія. Це означає, що анексія Криму може підпадати під юрисдикцію МКС.

Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл, коментуючи візит делегації української генпрокуратури в Гаагу, передає «Є!».

За його словами, мета візиту – обговорити співпрацю МКС з прокуратурою України в питаннях розслідування злочинів на Майдані, щодо анексії і агресії на Донбасі. В цьому контексті може розглядатися справа збиття Boeing-777 влітку 2014 року.

Також була розмова про розгляд справи по Майдану у контексті злочину проти людяності. У цьому випадку, говорить політолог, раніше МКС уже заявив, що не бачить підстав для розгляду злочинів на Майдані. Зокрема, в Гаазі не бачать свідчень, що це умисний злочин щодо масового вбивства людей на Майдані. На думку МКС, це могло бути рішення окремих міліцейських командирів. Або захисна реакція чи спалах ненависті у "беркутівців". Тобто, що це було хаотичне явище, яке не носило ознак цілеспрямованої організованої дії на знищення людей.

Під час візиту було обговорено питання про надання доказів того, що розстріли – це цілеспрямоване рішення тодішньої влади. По-друге, якщо говорити про злочини проти людяності, що Янукович і його приспішники масово вивозили з України цінності, пограбували країну, що призвело до різкого погіршення стану життя людей і загальних людських страждань. Це також можна розцінювати, як злочин проти людяності, – зазначив Чорновіл.

Водночас експерт зауважив: швидких результатів від звернення України до МКС очікувати не варто. МКС працює повільно і довго. Це може бути і через 10-15 років, як по Югославії. Але, як підкреслює Тарас Чорновіл, головне в таких розслідувань – невідворотність.

Якщо МКС візьме до розгляду справу, це означатиме, що рано чи пізно щось на зразок маленького нюрнберзького процесу чекає всіх причинених до злочинів на Майдані і проти України. Для нас це важливо в історичному контексті і для суспільного міжнародного розголосу. Коли МКС прийме до розгляду офіційно справу про анексію Криму, набагато важче буде замовчувати цю тему, приміром, в Євросоюзі. Адже всі заяви, що Крим російський, будуть розцінюватися, як пряме потурання визнаній агресії, – наголосив експерт.