Суспільство
18 грудня 2014
На першому місці у рейтингу найвпливовіших українців – Петро Порошенко
На наступній сходинці- Ігор Коломойський
news-image

У 2014 році перше місце у щорічному рейтингу найвпливовіших українців за версією журналу "Фокус" посідає президент України Петро Порошенко, пише "Є"(єдність.інфо) із посиланням на ТВі.

Закономірність цього вибору пояснюється так: у травні на позачергових виборах президента вперше після Леоніда Кравчука вищу посадову особу країни обрали в один тур. Свої голоси за кандидатуру Порошенка віддали 54,7% виборців, а його величезна впливовість як Верховного головнокомандувача Збройними силами України через російську військову агресію, яка набирає обертів, сьогодні незаперечна.

Друге місце в рейтингу посів голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації та співвласник групи "Приват" Ігор Коломойський, третє – прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Жоден з учасників минулорічної першої десятки свої позиції не зберіг. Половина з них слідом за поваленим президентом Віктором Януковичем втекла з країни, втративши реальні важелі впливу на ситуацію в Україні. Тими небагатьма, хто в першій десятці додав у вазі, виявилися олігархи Дмитро Фірташ (№6) і Віктор Пінчук (№9), а також колишній голова Адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін (№7).

Ще один олігарх з першої десятки – Рінат Ахметов (№4) опустився на одну сходинку, пропустивши вперед себе співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського (№2).

Вперше за вісім років існування рейтингу в ньому так багато нових імен – майже половина. Передусім, це люди, які прийшли до влади на післяреволюційній хвилі. Тим не менш, у списку зі 100 учасників рейтингу 72 – представники влади: народні депутати, чиновники, силовики, судді, дипломати. Це означає, що країна навіть після перемоги Майдану все ще живе не по суспільним законам, а швидше за правилами, які всі ці люди продовжують встановлювати. Цивільні активісти, спортсмени, співаки і волонтери, яких в списку набралося трохи більше десятка, не в змозі змінити систему прийняття державних рішень в масштабах України. І це притому, що представників минулої влади в списку практично немає.

Перша десятка рейтингу найвпливовіших українців за версією журналу "Фокус" виглядає наступним чином:

1. Президент України Петро Порошенко

2. Голова Дніпропетровської ОДА, співвласник групи "Приват" Ігор Коломойський

3. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

4. Співвласник групи компаній SCM Рінат Ахметов

5. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков

6. Власник холдингу DF, голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ

7. Народний депутат від "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін

8. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов

9. Засновник компанії East One та Фонду Віктора Пінчука Віктор Пінчук

10. Голова Адміністрації президента України Борис Ложкін.