Світ
19 грудня 2014
Чергова загадка історії: в Єгипті знайшли понад мільйон мумій
Учені поки не можуть сказати, звідки могла взятися така велика кількість мумій в цьому районі.
news-image

Американські вчені Університету Брігама Янга виявили кладовище з понад мільйона муміфікованих людських тіл в регіоні Фуйюм в 96 кілометрах на південь від Каїра, повідомляє "Є"(єдність.інфо) із посиланням на Кореспондент.

Уже розкопано понад 1700 мумій, які доволі добре збереглися. Всі вони поховані в однакових осередках, вирізаних у вапняку глибиною до 22,9 метрів.  Вчені вважають, що мумії були поховані близько 1500 років тому, між першим і сьомим століттям нашої ери. У цей час Єгипет перебував під контролем Римської та Візантійської імперій.

На відміну від багатьох відомих муміфікованих останків в Єгипті, ці, швидше за все, належать простим жителям, а не членам династій фараонів або важливих діячів.Проте, вчені поки не можуть сказати, звідки могла взятися така велика кількість мумій в цьому районі, оскільки судячи із залишків сусіднього села, воно було занадто мале для такого великого кладовища. Найближче ж велике місто - Філадельфія, має свої власні кладовища.Крім того, мумії були згруповані разом за кольором волосся. При цьому деякі залишки були дуже дивними. Так, зріст однієї з викопаних людей становить 213 сантиметрів.

Дослідники сподіваються, що генетичне тестування допоможе сказати, як деякі з мумій були пов'язані одна з одною.Разом з органами, археологи також виявили скляні намиста, білизну, ювелірні вироби та дитячі черевики.

"Ми досить упевнені, тут перебуває більше мільйона поховань. Воно дуже велике, і могили розташовані щільно", - заявив професор Керрі Мулстейн, керівник проекту розкопок, співробітник Університету Брігама Янга.