Політика
25 січня 2017
Чиновників звинуватили в жахливому інвесткліматі України
Потенційні партнери не бачать перспектив розвитку в державі.
news-image

Українська влада головні сподівання у розвитку економіки покладає на залучення іноземних інвестицій – їх обсяги планують збільшити до 3,8 млрд доларів. Проте фінансові експерти такого оптимізму не розділяють, адже потенційні партнери не бачать перспектив розвитку в державі, передає «Є!», посилаючись на УНІАН.

Більшу частину запланованої суми (2,2 млрд доларів) спрямують на розвиток банківського сектору, що є частиною плану НБУ. Тобто потенційні інвестори відмовляються вкладати кошти тому, що можливість заробити на цьому в Україні вкрай низька. Крім того, вони повинні будуть пристосовуватися до вимог, які диктуватиме регулятор.

Яскравим прикладом такого невдалого проекту експерти вважають Одеський припортовий завод, стартова ціна приватизації якого коливалася у межах 1 млрд доларів. Втім, вартість не виправдала себе і минулого року за об'єкт не вдалося виручити і половини запланованого. В результаті ОПЗ продали за четверту частину від цих коштів. Саме ця ситуація показує, наскільки інвестори довіряють нашій країні.

Суттєвих гарантій щодо дотримання норм закону також поки що не забезпечено, як і немає впевненості у можливості самостійно керувати результатами вкладення коштів.

Спеціалісти впевнені, що головним показником, який гальмує процес розвитку економіки являється використання ситуації чиновниками та депутатами у власних інтересах.