Політика
25 грудня 2014
Москва наполягає на конституційній реформі в Україні
Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, на думку Москви, Україні для вирішення кризи потрібна конституційна реформа за участю всіх регіонів і політичних сил.
news-image

В інтерв'ю газеті "Комерсант" голова російського зовнішньополітичного відомства сказав, що всі учасники політичного процесу в Україні мають домовлятися про те, як будуть вирішені "питання мови, культури, історії", як будуть обиратися керівники регіонів, які у них будуть відносини з центром, а також які свята будуть в Україні відзначати. Про це інформує Є|Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

"Неможливо собі уявити, щоб на південному сході України святкували дні народження  Шухевича і Степана Бандери. Так само як тепер ми вже розуміємо, що на заході України 9 травня розглядають зовсім не в тих історичних кольорах, до яких звикли ми і переважна більшість жителів південного сходу України", - вважає пан Лавров.

"Поки не буде системного вирішення проблеми державного устрою України, вони постійно будуть наражатися на ті чи інші прояви цієї неврегульованості конституційного устрою", - додав він.

Сергій Лавров підкреслив, що Москва не намагається нав'язати Україні своє бачення принципів державного устрою - наприклад, федералізацію, - і підтримує мирні переговори між сторонами конфлікту.

24 грудня в Мінську відбувся новий раунд переговорів контактної групи з врегулювання ситуації на сході України. Представники сепаратистів напередодні зустрічі заявляли, що наполягатимуть на включенні до порядку денного переговорів обговорення закону про особливий статус Донбасу та амністії.

Після переговорів жодних заяв зроблено не було. Дату наступної зустрічі визначили.

За словами Сергія Лаврова, процес створення остаточної лінії розмежування сил на сході України наближається до завершення. "Всі фіксують різке зниження інцидентів, не гинуть люди. Є поодинокі випадки жертв, але це - "небо і земля" у порівнянні з тим, що було", - зазначив пан Лавров.

При цьому голова російського МЗС підкреслив, що Москва вважає території, що знаходяться зараз під контролем сепаратистів, частиною "єдиного економічного і політичного простору" України.

Українська влада обвинувачує Росію у військовій підтримці сепаратистів на Донбасі, а також у безпосередній військовій участі у конфлікті на сході України. Москва відкидає ці звинувачення.